Kapela Živé kvety nečekaně oznámila ukončení činnosti

17.02.2021 07:58 - Petr Šrajer | foto: Michal Líner

Za bezmála třicet let svého fungování se bratislavská formace Živé kvety stala institucí, jednou z nejvýraznějších akvizic vydavatelství Slnko Records a stálicí slovenské, ale vlastně i české scény. Nyní ale překvapivě ohlásila konec.

"S ľutosťou vám oznamujeme, že skupina Živé kvety po 27 rokoch existencie končí. Dôvodom sú dlhodobé nezhody, aj odlišné tvorivé plány zakladateľov skupiny Lucie Piussi a Petra Bálika, ktorí sa chcú venovať svojim vlastným projektom. Ďakujeme všetkým fanúšikom za obrovskú podporu, ktorú nám po celé tie roky dávali. Nič sa nekončí, ideme ďalej každý svojou cestou," napsala kapela na svých stránkách.

Právě zpěvačka Lucie Piussi a kytarista Peter Bálik byli tvůrčím tandemem uskupení. Piussi byla autorkou textů, které často trefně glosovaly aktuální společensko-politickou situaci, ukázaly se ale být mnohem trvanlivější než většina klasických protestsongů. Bálikovou doménou potom byla hudba, která sice hraničila až s primitivností, skrývala ale silné melodie. To vše podporovalo étos kapely, která dokázala "slabým hlasem říkat silné věty", jak zní v písni "Dni ako komíny" z kultovní desky "Sloboda", která byla pro řadu fanoušků iniciační.

Poslední řadovkou kapely Živé kvety zůstává trefně nazvané album "Salto na rozlúčku" z roku 2019. Ještě v průběhu loňského roku skupina vydala sbírku starších nevydaných nahrávek "Cesty, ktoré nevedú nikam" s podtitulem "Rarity vol.1". Jestli dojde i na pokračování, které číslovka naznačuje, je teď nejasné. Snad ale co nejdříve uslyšíme některý ze zmiňovaných projektů jednotlivých členů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY