Tomáš Liška & Invisible World zvou v klipu "Another Thing To Think About" do světa vzpomínek

10.02.2021 17:08 - Jiří V. Matýsek | foto: Invisible Records

Loňské album "Hope" Tomáše Lišky (mimo jiné Robert Křesťan a Druhá tráva), které vydal společně se svou mezinárodní formací, sklízí slova chvály napříč recenzemi, tu naši nevyjímaje. Nyní se kontrabasista ke své nahrávce vrací prostřednictvím videa ke skladbě "Another Thing To Think About". O jeho vizuální stránku se postarala skotská výtvarnice Brigid Collins.

Setkání s ní popisuje Tomáš Liška následovně: "Potkali jsme se asi před dvěma lety na koncertě v Edinburghu. Končili jsme tam v klubu The Jazz Bar naše týdenní turné po Skotsku a Brigid si přišla koupit nějaké desky a zpěvník. Vlastně jsme se tehdy ani neseznámili! Až po čase mi napsala, jak ji moje hudba inspiruje při tvorbě a jestli bych souhlasil s použitím jedné skladby do nového projektu, který právě dokončovala."

Následně společně pracovali na několika menších projektech, na něž nyní navazuje čerstvý snímek. Volbu skladby, k níž vizuál vznikne, nechal umělec na své kolegyni a podle jeho slov nad výběrem docela váhala. "Vzhledem k tragické události v její rodině nakonec sáhla po nejniternější baladě, která celé album uzavírá. Věřil jsem, že je na moji hudbu tak napojená, že jsme spolu neměli potřebu konzultovat jakýkoliv motiv nebo provedení. Když jsem klip viděl poprvé, měl jsem slzy v očích," neskrývá Liška nadšení a dojetí z výsledku.

Minimalistické video je postaveno na překrývajících se obrázcích z prohlížení starého rodinného fotoalba. Příběh, který se před divákem odehrává, se velice rychle stává univerzálním a nadčasovým a vyvolává vzpomínky na vlastní blízké, na vlastní rodinu. "Pokaždé, když se na klip podívám, běhá mi mráz po zádech. Kromě jiného asi proto, že všechny záběry, které z něho vystupují, se skutečně staly. Žádná montáž. Skutečné album, které leželo roky v krabici na půdě domku v Severním Irsku, kde Brigid vyrůstala. Záběry pro mě mají obrovskou sílu a probouzejí moji imaginaci na maximum," uzavírá Liška.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY