Mirai, Chinaski, Jelen. České kapely obsadily v rádiové hitparádě kompletní stupně vítězů

03.02.2021 17:15 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Domácí interpreti si tento týden zcela podrobili albový i rádiový žebříček. Zatímco nadvláda rapperů, a speciálně Viktora Sheena, v pořadí desek se už stala standardním jevem, v éteru vídáme tři české kapely na medailových příčkách málokdy. Ve vedení zůstávají Mirai s hitem "I přes to všechno".
Mirai - Arigató
© facebook interpreta
RÁDIA - Dominance Mirai nekončí ani na začátku února. Píseň "I přes to všechno" přidává celkově devátý triumf. Lepší završení éry druhé studiovky "Arigató" si kapela snad ani nemohla přát. Z tohoto alba, které jí mimo jiné vyneslo i titul Skupina roku v Cenách Anděl za rok 2019, už předtím v první desítce bodovaly singly "OTCHI" a "Hometown". Ovšem teprve skladba s autorským přispěním nedávno zesnulého Davida Stypky v éteru dosáhla na číslo jedna.

"Báseň" od Chinaski nadále přebývá na stříbrném stupínku. Těsně pod vrcholem skončili Malátný & spol. počtvrté za sebou. A také bronzová pozice patří domácí formaci - z minulé jedenáctky si sem polepšil Jelen. "Jediný, co chci" slouží jako ochutnávka z připravované třetí řadovky, která po pěti letech naváže na předešlou autorskou desku "Vlčí srdce".

Nejpřehrávanější mezinárodní skladbu obstarala Miley Cyrus. Její "Midnight Sky" si polepšila z devítky na čtvrtou řádku. Fanouškům americké zpěvačky by nemělo uniknout, že její loňskou studiovku "Plastic Hearts", ze které song pochází, jsme v tradičním výročním žebříčku musicserveru jmenovali nejlepší zahraniční deskou roku 2020.

Aktuální převahu domácí popové scény v popředí rádiových playlistů stvrzuje i číslo pět, na němž se usídlila Slza s písní "Fotky". Zbytek top desítky už je však plně v režii zahraničních umělců. Nejvýrazněji si z elitní sestavy polepšil Robin Schulz ve spolupráci s KIDDO - "All We Got" stoupá z padesátého devátého místa na sedmičku. Sam Smith pak s "Diamonds" zamířil na osmičku z minulého padesátého šestého pořadí.

Trochu nečekaná může být novinka na padesáté příčce. Na domácí rap jsme si už zvykli v albové hitparádě, ale v té rádiové se interpreti tohoto žánru stále umisťují spíše výjimečně. Paulie Garand však se songem "Reason" z prosincového EP "Monology" dostal příležitost. Pěvecký part obstaral slovensko-kanadský zpěvák a producent Milan André.

Po delší době o sobě dává vědět Gwen Stefani. Singlem "Let Me Reintroduce Myself" nám vzkazuje, že chystá svou pátou sólovku. V rádiích to zatím stačí na šedesátou čtvrtou řádku. Jako šedesátí osmí startují američtí Public se "Splash".

Poslední dvě novinky mají na svědomí čeští zpěváci. Michal Hrůza na osmdesátém sedmém místě kouskem "Mezi námi" připomíná svou loňskou nahrávku "Světlo do tmy". Číslo devadesát osm si přivlastnil Xindl X, jehož "SebeLoveSong" opěvuje lásku k sobě samému.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Mirai - I přes to všechno
  2. Chinaski - Báseň
  3. Jelen - Jediný, co chci
  4. Miley Cyrus - Midnight Sky
  5. Slza - Fotky
  6. Sigala feat. James Arthur - Lasting Lover
  7. Robin Schulz feat. KIDDO - All We Got
  8. Sam Smith - Diamonds
  9. Dua Lipa - Levitating
  10. Banners - Someone To You


Viktor Sheen - Barvy
© facebook Viktora Sheena
ALBA - Tuzemští rappeři si také tentokrát rozebrali všechny příčky na stupních vítězů. Viktor Sheen si s deskou "Barvy" připisuje už devátý vavřín, přičemž na čtyřce navíc boduje jeho předešlá řadovka "Černobílej svět". Stříbro drží Yzomandias s titulem "Prozyum" a zpět na bednu se vrátil Nik Tendo zásluhou kompletu "Restart & Lunazar".

Oproti předešlým týdnům se alespoň na pátém místě objevil zástupce jiného žánru. The Weeknd se s "After Hours" v pořadí vyskytuje už čtyřiačtyřicet týdnů. V době vydání si loni na jaře sáhl na prvenství, poté se povětšinou pohyboval v top desítce. Ústup z pozic zaznamenal kanadský interpret pouze v nabitém předvánočním období - tehdy spadl až do čtvrté desítky. Do elitní pětice se nyní podíval poprvé od loňského léta.

Za pozornost stojí šestka pro "Arigató" od Mirai. Ve svém šedesátém osmém kole totiž druhá studiovka frýdecko-místecké party zapisuje svůj dosud nejlepší výsledek. O jedno místo tak vylepšuje svoje postavení z debutového kola z přelomu září a října 2019. Svůj podíl na tom nejspíš má mimořádný úspěch singlu "I přes to všechno", ale také nedostatek výrazných nových alb v úvodních týdnech roku.

Nejžádanější novinku má na svědomí Michal Šindelář, který kolekcí "Můj táta Dědek" vzdává hold svému otci a spoluzakladateli Katapultu Jiřímu "Dědkovi" Šindelářovi. Fanoušci poslali titul na padesátou šestou příčku.

Jako osmdesátá druhá vstupuje do pořadí norská formace Wardruna, na kterou se těší majitelé lístků na nadcházející ročník Colours Of Ostrava. Novinka překypující vikingskou mytologií má název "Kvitravn".

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Barvy
  2. Yzomandias - Prozyum
  3. Nik Tendo - Restart & Lunazar
  4. Viktor Sheen - Černobílej svět
  5. The Weeknd - After Hours
  6. Mirai - Arigató
  7. Smack - Chimera Pt. 2: Goat
  8. Harry Styles - Fine Line
  9. Sergei Barracuda - Produkt
  10. Dua Lipa - Future Nostalgia

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 4. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY