krade tváře - musicserver.cz">

Steven Wilson v klipu k písni "Self" krade tváře

02.02.2021 18:27 - Tomáš Rozkovec | foto: © Steven Wilson Productions LTD

Steven Wilson krátce po vydání své novinky "The Future Bites" (vyšla v pátek 29. ledna) dál kuje své želízko a vydává v pořadí již šestý singl, tentokráte ve formě audiovizuální prezentace. Donald Trump, Joe Biden, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Zuckerberg, Brad Pitt, Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger, David Bowie či Daniel Radcliffe (abychom jmenovali alespoň některé), ti všichni se objevují v novém videoklipu "Self".

Zdá se, že režisér klipu Miles Skarin tnul do živého. Využívá totiž podobné deep fake aplikace (DeepFaceLab), které momentálně hýbou světem. Běžný uživatel je nyní zahlcen nejen takzvanými fake news, ale nyní i videi, které mohou zdiskreditovat kohokoli z nás. Co oči vidí, může být vydáváno za pravdivou, v tomto případě notně pokřivenou realitu. Především vyvstává otázka: Jak dlouho ještě bude člověk sám sebou, než mu jeho identitu někdo ukradne, prohlásí ji za svoji a bude páchat nezodpovědné činy ve prospěch někoho jiného?

Druhý pohled na klip už není tak katastrofický, přesto vyvolává zdvižení obočí. "Self" je totiž i o tom, jak lacino sdílíme své soukromí. Zamýšlí se nad tím, jak přízemně a posedle se zabýváme sami sebou, svým vzhledem a vzhlížíme k sobě jako kdysi Narcis ke svému obrazu na hladině. Jen tu hladinu nahradily svítící displeje mobilů a jim na ruku jdoucí sociální sítě. Ty vytvářejí umělé celebrity. Bezejmenný dav za nimi jde, omámen možností se vyhřívat v jejich virtuálním přátelství, aniž by se vzájemně kdy potkali. Všichni tak žijí svůj virtuální život a ten skutečný jim naprosto uniká.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY