Foolk na EP "2021" dává lekci z hravosti

04.02.2021 10:00 - Dan Hájek | foto: Foolk

Název tohoto épéčka je hodně symbolický. "2021" má evokovat ukončení předchozího roku, plného pandemických omezení. Foolk se na něm ohlíží do vzdálenější hudební historie, zároveň vykračuje ke světlejším zítřkům. Činí tak rozverně roztancovanými tracky, v nichž se nezapře jeho cit pro detail a umění samplingu.
8/10

Foolk - 2021

Skladby: Sleepless, Daily Resonance, Airwaves
Vydáno: 21.1.2021
Celkový čas: 10:46
Vydavatel: Foolk (Self-released)

Dušan Vančo je šéfem Nádvoria (prostoru pro současnou kulturu v Trnavě) a vedle toho je stále aktivní coby muzikant. Na formát desky zjevně zanevřel, spíše průběžně vypouští jednotlivé skladby - připomeňme tři roky starou vokální ukolébavku "Stella" nebo následný najazzlý experiment "Tangram Animals". Epéčko "2021" je ale návratem ke tradičnějším hudebním formám, na které jsme u jeho projektu Foolk zvyklí. Všechny tři kompozice pulsují v tanečních tempech, jsou hravé a bohatě využívají samplingu a strukturované práce s melodiemi. "2021" je i jakousi vzpomínkou na minulost. Ve "Sleepless" tak nepřekvapí sampl zašuměné kytary a vokálních linek, které mohou evokovat jeho debut "Red Pills For Daddy". "Airwaves" je poté jakousi ozvěnou taneční muziky devadesátých let, avšak v dispozicích tohoto hudebního kutila, jenž si nerad hraje na retro.

Na popkulturní odkazy zmiňované éry odkazuje i "Daily Resonance", ta se zároveň dočkala i vizuálu od výtvarnice Kriss Sagan. Foolk na "2021" je přímočarý, minimalistický, pohrává si s rytmy a zvuky a jeho práce s elektronikou vyvolává pozitivní pocity (což byl evidentně záměr). Toto minialbum nemá být melancholickým vzpomínáním, cílem bylo ze dřívějších hudebních forem vytáhnout ty funkční prvky, které by obstály i v této době. Výsledek tak posouvá Dušanovu tvorbu do úrovně nad dobře prozkoumaným terénem, ale s novými pravidly.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY