Zemřela SOPHIE

30.01.2021 13:55 - Dan Hájek | foto: facebook umělce

Brzké sobotní ráno 30. ledna zasáhla muzikantský svět nečekaná a smutná zpráva: zemřela SOPHIE. Bylo jí 34 let.

Vše se stalo okolo čtvrté hodiny ranní v řeckých Aténách, kde hudebnice aktuálně pobývala. Podle informací médií spadla při pozorování úplňku z výšky na zem. Pád nepřežila. Zprávu potvrdila její vydavatelství Transgressive Records a Future Classic.

Sophie Xeon se narodila 17. září 1986 v Glasgow. Mezi její rané úspěchy patřily singly "Bipp" a "Lemonade", které v roce 2015 shrnula trefně pojmenovaná kompilace "Product". Tři roky nato vyšel její regulérní debut "Oil of Every Pearl's Un-Insides", za který získala cenu AIM Independent Music Awards v kategorii Innovator Award a nominaci na Grammy Award v kategorii nejlepší taneční/elektronické album. Její tvorba vycházela z elektronických základů, vždy však měla popové kontury a přesahy do dalších žánrů, zároveň reflektovala i její genderovou tranzici. Spolupracovat s ní stihli Madonna, Charli XCX, Vince Staples, Let's Eat Grandma, Kim Petras, Flume, Namie Amuro nebo Itzy. O její tvůrčí pohled měla zájem i Lady Gaga. Mezi její blízké souputníky pak patřili A. G. Cook a GFOTY.

"Rodina děkuje všem za projevenou lásku a podporu a prosí o soukromí. SOPHIE byla průkopníkem nového zvuku, jedním z nejvlivnějších umělců posledního desetiletí. Nejen pro důmyslnou produkci a kreativitu, ale také pro poselství a zviditelnění, kterého dosáhla. Ikona osvobození," sdělili ve svém prohlášení zástupci Transgressive Records. Jedním z prvních, kdo vyslal kondolence přes svůj Twitter, byl i Douglas Dare. "Svět dnes ztratil neobyčejnou duši. Je mi tak líto, že tě vidím odcházet, SOPHIE," napsal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY