Každý dělá občas chyby...

25.04.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Populární britská soutěž Pop Idol přinesla slávu hned několika "nadějným" sólistům. Gareth Gates je jedním z nich. Jeho konečná pozice mu zajistila nahrávací kontrakt a naservírovala ho milionům diváků a posluchačů. Ovšem jeho debutové album "What My Heart Wants To Say" mu nezajišťuje příliš slibnou budoucnost.
4/10

Gareth Gates - What My Heart Wants To Say

Skladby: Unchained Melody, Anyone Of Us (Stupid Mistake), Sentimental, Suspicious Minds, Downtown, What My Heart Wants To Say, Good Thing, Too Serious Too Soon, It Ain' t Obvious, With You All The Time, (I've Got No) Self Control, Tell Me One More Time, Alive, One And Ever Love, Walk On By, That's When You Know
Celkový čas: 61:52
Vydavatel: BMG
V Británii se stalo zcela normální a běžnou věcí, že nové popové "hvězdy" se objevují díky pořadu Pop Idol. Nejdříve se vybírá z deseti tisíc uchazečů, takže to, že se přihlásíte do této soutěže, ještě zdaleka neznamená, že budete tím šťastným, kdo získá nahrávací kontrakt, a jak se říká o Garethovi - "dostanete se do srdcí národa". Odborná porota pak vybere padesát nejlepších a tento počet je následně zredukován na deset potencionálních pop idolů, kteří mají jasný úkol - dokázat, že přinejmenším umějí zpívat naživo.

Až do tohoto bodu celé procedury se dostal Gareth Gates a nejen to - dokonce se mu podařilo dosáhnout až finále, kdy diváci rozhodli, že první místo získá Will Young. Oba ale dostali přes čtyři miliony hlasů a oběma se tímto rozjela kariéra. Jak dlouho bude trvat, to rozhodne čas, ale napovědět mohou už jejich debutová alba.

Garethova "What My Heart Wants To Say" je typická popíková deska, kde zní většina písniček stejně a jen těžko na ní najdete něco zvláštního. V první řadě je důležité poznamenat, že Gareth Gates nevyhrál v soutěži začínajících hudebníků, ale pouze zpěváků. To znamená, že vůbec nepřesvědčil, jestli dokáže něco sám složit a není to prokazatelné ani na této desce. Jestli byl jeho vlastní nápad nazvat desku "What My Heart Wants To Say", pak je to název, který si poněkud protiřečí. Jak mohou všichni ti textaři, kteří se na této desce podíleli, vědět, co chce říct jeho srdce? Gareth Gates si totiž nesložil jedinou písničku a nenapsal jediný text na tomto albu.

S tímto faktem písničky v jeho podání znějí velmi neupřímně. Texty jsou převážně o lásce a takové songy zaujmou posluchače, kteří chtějí věřit zpěvákovi, že to, o čem zpívá, opravdu prožil nebo to alespoň chápe. Ale Gareth Gates je typický "chlapeček s pěknou tvářičkou", který má za úkol působit na náctiletá děvčata. Z téhle desky rozhodně nepoznáte, jestli vůbec ví, o čem zpívá. Ovšem jeho fanynkám to ke štěstí stačí, patřičně zvýší prodejnost alba a business prosperuje...

V Británii se album "What My Heart Wants To Say" prodávalo velmi dobře, ale u nás to tak pravděpodobně nebude. Gareth Gates udělal chybu v tom, že se proslavil něčím, co není jeho. Až jeho fanynky uslyší tento výtvor, už budou více zvažovat, jestli si koupí další album (pokud nějaké vyjde) a prodejnost se bude postupně snižovat. Tohle je totiž osud pro všechny podobné popové idoly, pokud nezkusí složit něco svého, hned jak úspěch poleví, textaři odmítnou spolupráci a daný interpret skončí v propadlišti hudebních dějin a ve škatulce "one hit wonders".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY