Režisér Peter Jackson nabízí první ukázku z dokumentu "The Beatles: Get Back"

26.12.2020 11:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Disney+

Není úplně jednoduché objevit něco nového, co by se týkalo slavné liverpoolské čtveřice The Beatles. Byly o nich popsány stohy papíru, natočeny kilometry filmu. Dlouhou řadu dokumentů již brzy rozšíří titul "The Beatles: Get Back", který připravuje oscarový režisér Peter Jackson (mimo jiné trilogie "Pán prstenů" a "Hobit"). Slibuje nový pohled na období, které shrnul dokument "Let It Be" z roku 1970. Ten, alespoň se to tak jevilo z výsledného střihu, mapoval kapelu na hraně rozpadu, s rozklíženými vztahy a v jakési prapodivné tvůrčí krizi, z níž, poněkud paradoxně, vzešlo vynikající porozpadové album "Let It Be". Nebo to bylo všechno jinak?

Jackson totiž získal přístup k 56 hodinám dosud neviděného obrazového materiálu a dalším 140 hodinám z velké části neslyšených zvukových záznamů, které vznikly v období nahrávání zmíněné desky "Let It Be" a posloužily jako jádro stejnojmenného snímku. Výsledkem bude film "The Beatles: Get Back". Vedle záběrů z natáčení by měl být součástí dokumentu i proslavený koncert kapely na střeše studií Abbey Road v Londýně.

Detaily počinu, který vznikl s posvěcením žijících členů The Beatles a jejich dědiců, zůstávají zatím pod pokličkou, na světě zatím není ani trailer. Před Vánocemi však režisér prolomil bariéru mlčení a pro fanoušky připravil dárek v podobě pětiminutového videa. "Není to ani trailer, ani nějaká uzavřená sekvence," uvedl Jackson. Dle jeho slov se jedná spíše o jakousi montáž. Podbarvuje ji starší verze skladby "Get Back" a je sestřihem celé řady hravých a radostných okamžiků, momentů přátelství a zábavy ve studiu, které na - jak se dosud tradovalo - poněkud problematickou studiovou práci plnou husté atmosféry, vrhají úplně jiné světlo. Ostatně posoudit to můžete níže sami.

Odsunutá premiéra "The Beatles: Get Back" je plánovaná na srpen příštího roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY