Dyk, Bárta, Ruppert a Vladimir 518 přinášejí "Dobrou zprávu", ústřední píseň k filmu "Prvok, Šampón, Tečka a Karel"

20.12.2020 08:25 - Hana Bukáčková | foto: Archiv interpretů

Pěkně povedená partička pánů muzikantů a geniálních zpěváků se sešla v titulní písni k filmu "Dobrá zpráva". Co jméno, to ikona české scény a svého žánru. Posuďte sami: Vojtěch Dyk, Dan Bárta, Matěj Ruppert a Vladimir 518. A za vším navíc nestojí nikdo menší než Roman Holý.

Song je dárkem pro všechny, kteří se těšili na film "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" (kvůli covidu se promítání v kinech odkládá). Může tak být aspoň malou záplatou. Vychází přesně rok poté, co padla poslední klapka za tímto potenciálním trhákem, který vznikl na motivy stejnojmenné knižní předlohy Patrika Hartla. Hudbu složil Holý, slova napsal Bárta, jehož práci humorem sobě vlastním komentuje samotný režisér: "Dan vyšvihl text, ze kterého mi spadla čelist. K příběhu 'Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla' přesně sedí, má odpich a vnitřní sílu. Danovu práci mám už roky moc rád. Je to citlivý básník. Jeho invence je obohacující. Jeho text není trudným povzdechem o scvrkávání varlat v krizi středního věku, ale výzvou k boji proti ní."

Výběr zpěváků byl Hartlovou vysněnou metou. "Ve filmu mám obsazení snů a i pro filmovou písničku jsem si vysnil ideální čtveřici zpěváků, které mám nejradši. Zavolal jsem Romanovi Holému, jestli by písničku nesložil. Vždycky jsem obdivoval jeho chytré funky vypalovačky. Roman se podíval na film, a když jsem mu řekl, jaké si představuju zpěváky, rovnou jsme se tím oba nadchli. Jsou to všechno jeho kamarádi. Mezi zpěváky je to podobný dream team jako ten herecký ve filmu, taková hudební Liga mistrů," rozplývá se.

Čtyři vysnění herci, čtyři vysnění zpěváci. Dobrá shoda, stejně jako soulad jejich hlasů. Chválím dobrý výběr z toho nej, co naše scéna může nabídnout. Chytlavá skladba je oslavou přátelství, ale i vzpourou proti stárnutí a propadání skepsi z problémů, do kterých se v průběhu života dostáváme. Je to takový motivační song nejen pro mužské plémě, což je třeba opak titulní písně ke snímku "Matky", který spíš řeší holčičí problémy.

Klip je zároveň první ochutnávkou k filmu a divákům představuje úvodní scénu, v níž se čtveřice kamarádů rozhodne splnit bláznivý úkol - svléknout se na veřejnosti do naha. Tomu říkám dobrá návnada pro potenciální ženské publikum. Při poslechu "Dobré zprávy" si na své ale přijdou nejen dámy. Z téhle spolupráce číší dobrá nálada a zapálení pro věc, které panovaly ve studiu.

Píseň uzavírá nekomisní a nezaměnitelný až zajíkavý smích autora filmu, oblíbeného spisovatele a scenáristy Patrika Hartla. Pokud si ho nevybavujete, dejte si stopáž 3:53. Možná se pro vás rázem stane noční můrou (kam se hrabe Freddy Krueger!). He he he he...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY