ukřivděný holoubek - musicserver.cz">

Skupina John Wolfhooker v "Lost And Forgotten" vrká jako ukřivděný holoubek

22.11.2020 10:24 - Hana Bukáčková | foto: Štěpán Svoboda

Ještě než holoubci John Wolfhooker přijdou s novým materiálem, který slibuje přesun do neprobádaných vod rockové a metalové muziky (na což se těšíme), vezme nás ještě naposled do známých, poklidných vlnek. Přicházejí totiž s posledním klipem k desce "313". Natočili ho k songu "Lost And Forgotten".

Skladba je introspektivním pohledem na bolestivé ukončení první lásky, na chvíle, kdy ve vzduchu visí otazník, proč to skončilo. Lze ji však interpretovat různými způsoby. "Občas jedinou možností, jak se dostat z nepříjemného psychického rozpoložení, je přetavit emoce do muziky. Je to pravděpodobně náš nejsmutnější song a textově asi nejvíc osobní věc, co jsem napsal," vysvětluje zpěvák Martin Čupka.

Nahrávka byla tradičně v produkci samotné kapely. Mix instrumentální části si vzal na svá bedra kytarista Rony Janeček. Vizuál obstaral Richard Čecho zvaný Riko Čeko, který na chvíli vystřídal osvědčené duo Adriana Janečka s Alexandrou Hráškovou, s nímž spolupracoval na klipu "Monalisa".

Výsledek metaforicky vyjadřuje pocity z písně. "Je to z velké části točené v Café V lese. Kvůli jednomu slowmo záběru jsme asi dva týdny s Rikom sledovali předpovědi počasí, abychom vychytali co nejsilnější déšť. Potom jsme to natočili na terase u jedné slečny, kterou jsem viděl poprvé v životě, a zmokl jsem tak moc, že jsem si od ní musel půjčit suché kalhoty," vzpomíná frontman na promočené natáčení. V klipu se objeví i začínající zpěvačka Sára Novotná, která svým pohledem umocňuje napjatou atmosféru.

John Wolfhooker dle mého patří k těm nejlepším a nejtalentovanějším tuzemským skupinám. A dokazují to i tímhle kouskem. Syrový zvuk, Ronyho kytarové mistrovství a Maťův emotivní projev způsobují mrazení v zádech. Naléhavost postupně nabývá až na stadiónové intenzitě, ale dokáže se pak zase zklidnit k intimitě, kterou si vztahové téma žádá. Zároveň se nechcete dusit a chcete to prostě vykřičet, dostat ze sebe.

Tyto pocity ve videu představují černobílé záběry z přírodních katastrof. Spirituální zapálení kruhu je pak vyjádřením pálení mostů za minulostí. Kruh symbolizuje, že při rozpadajícím vztahu se stále pohybujete v začarovaném kruhu. Prázdnost v životě značí klub po zavíračce i sezení v dešti u kávy. Levitující věci v bytě jsou odkazem na to, že všechny věci, které se dějí, nemusíte chápat a nemůžete je nikterak ovlivnit. Střelba ukazuje na zpřetrhání kontaktů, které zčistajasna způsobí velký srdcebol. Nepřímočará symbolika dodává skladbě i klipu na ráznosti, je osobní sondou do autorova života a jeho srdceryvnou zpovědí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY