Olympic natáhl rocková "Kaťata" a v hitparádě nestačil jen na Viktora Sheena, Ariana Grande na minulé úspěchy nenavázala

12.11.2020 19:30 - Josef Martínek | foto: Michal Matyáš

V listopadu je více živo v albové části domácích žebříčků než v té rádiové. "Barvy" Viktora Sheena sice ani napotřetí nenašly přemožitele, do pořadí ale zasáhla spousta novinek. Nejlépe z nich dopadla deska "Kaťata" veteránů Olympic, kteří na stará kolena nečekaně přitvrdili. Rádiím vévodí Topic a A7S.
Topic - Breaking Me
© Universal Music
RÁDIA - Singl "Breaking Me" se na stupních vítězů drží šestý týden v řadě, z toho počtvrté v čele. Minule sice vedení převzal The Weeknd s "In Your Eyes", tentokrát se ovšem Topic na jedničku se zmíněným songem vrací. Pravidelní čtenáři komentářů hitparád už vědí, že německému DJi a producentovi vypomohl švédský zpěvák říkající si A7S.

Ava Max si s "Kings & Queens" podmanila éter na dlouhé týdny v létě a ani v listopadu nevyklízí pozice. Z minulé čtyřky si polepšila na aktuální stříbro. Předstihla i The Weeknda, který ustoupil na bronzový stupínek.

Znovu o něco výše je švédská zpěvačka Nea se "Some Say", čerstvě bramborová, a v první pětici nechybí ani All Time Low s blackbear zásluhou "Monsters". Podobně jako před týdnem se do elitní desítky opět vmáčkla jen jediná domácí písnička. Místo hitu "Naše cesty" Marka Ztraceného se tentokrát titulem nejhranější české skladby pyšní "Fotky" od dvojice Slza. V absolutním pořadí je z toho osmá příčka.

Novinky startují ve druhé polovině žebříčku. Mladá tuzemská skupina Pilot bere šedesáté místo s písní "Běž", ke které natočila klip na jeden záběr. Jako třiašedesátí startují Kryštof a Karel Gott. Videoklip k jejich "Vánoční" začal ihned po uvedení trhat rekordy, na YouTube získal za pár dní přes dva miliony přehrání. O budoucím čísle jedna pro závěr tohoto roku je pravděpodobně rozhodnuto.

Sedmdesátý sedmý řádek si zabral Tinie Tempah s "Whoppa", což je spolupráce se Sofií Reyes a Farinou. Poslední novinku obstaral Alan Walker - a pěvecky je u toho i Ava Max. "Alone, Pt. II" začíná na devadesátém čtvrtém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Topic feat. A7S - Breaking Me
  2. Ava Max - Kings & Queens
  3. The Weeknd - In Your Eyes
  4. Nea - Some Say
  5. All Time Low feat. blackbear - Monsters
  6. Marshmello & Halsey - Be Kind
  7. Dua Lipa - Break My Heart
  8. Slza - Fotky
  9. Lewis Capaldi - Before You Go
  10. Tones And I - Ur So F**king Cool


Viktor Sheen - Barvy
© facebook Viktora Sheena
ALBA - Viktor Sheen vítězí s deskou "Barvy" i potřetí, což ani s ohledem na velké množství listopadových novinek nelze považovat za překvapení. Alespoň na dalších místech se však pořadí řádně zamíchalo.

Do první sedmičky zasáhly hned čtyři novinky. Nejlépe z nich si vedla ta od skupiny Olympic. "Kaťata" zahajují novou etapu party kolem Petra Jandy, jde totiž o první album s novým klávesistou Pavlem Březinou. Posluchače překvapí jak příklon k hardrockovému zvuku, tak nekonvenční obal. Stříbro je pro kapelu, které táhne na šestý křížek, ještě o příčku lepší výsledek, než jakého dosáhla před dvěma lety s minulou řadovkou "Trilobit".

Třetí místo získal projekt "Folk Swings". Brněnský B-Side Band si přizval spoustu věhlasných hostů a předělal jejich známé písně do swingových úprav. Na albu se podíleli například Jaromír Nohavica, Pokáč, Ewa Farna, Vlasta Redl nebo Vojta Dyk.

Za čtvrtým Nikem Tendem s "Restart / Lunazar" se nachází další novinka. Ariana Grande napomohla tomu, že po dlouhé době nemá rap většinové zastoupení v Top 5. Pro popovou hvězdu však není pětka nahrávky "Positions" nijak oslnivým výsledkem - předešlé řadovky "Sweetener" i "Thank U, Next" braly zlato. Zpěvačce navíc tentokrát není příliš nakloněna ani kritika, takže se zdá, že její pozice globální ikony už není tak pevná.

Na sedmé příčce došlo ke spojení Radůzy a Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Záznam z koncertu ve Foru Karlín "Kupředu plout" připomíná skutečný osud brazilské hrdinky Anity Garibaldi. Právě na příběhu manželky známého italského revolucionáře Giuseppeho Garibaldiho dramaturgie staví. Album obsahuje nejen skladby, ale také recitace Miloše Stránského.

Devětatřicáté místo si zapisuje speciální edice ke dvacátému výročí "All That You Can't Leave Behind" od U2, čtyřicátá třetí je formace Oceán s reedicí desky "Pyramida snů". Další znovu vydaná nahrávka této kultovní kapely devadesátých let, "Dávná zem", uzavírá první padesátku.

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Barvy
  2. N Olympic - Kaťata
  3. N B-Side Band & hosté - Folk Swings
  4. Nik Tendo - Restart & Lunazar
  5. N Ariana Grande - Positions
  6. Viktor Sheen - Černobílej svět
  7. N Radůza / SOČR - Kupředu plout
  8. Hasan - Prototyp
  9. Harry Styles - Fine Line
  10. Pop Smoke - Shoot For The Stars Aim For The Moon

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 45. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY