shop.musicserver.cz
Olympic - Kaťata

Koketování s metalem na "Kaťatech" Olympicu nesluší

Vydáno: 11.11.2020 17:05 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook Olympic

Olympic po velkolepé trilogii "Souhvězdí..." a povedeném "Trilobitovi" nahráli hudebně velmi odlišné album. Petr Janda chtěl po téměř šedesátileté historii kapely nabrat nějaký nový směr, a zhlédl se tak v pikantnějších textech i hardrockovějším zvuku. Jak se hudební přerod, který vyústil v desku "Kaťata", povedl?

5/10

Olympic - Kaťata

Vydáno: 30.10.2020
Celkový čas: 40:26

Skladby: Kaťata, Pálím tvář, Hádky, Ach, Erika, Řekla jsi..., Pádím, Šrám, co se nezahojí, Hejá, Bouře, Nemám páru

Vydavatel: Supraphon

Asi nejvýznamnější změnou od poslední nahrávky "Trilobit" se stal odchod dlouholetého klávesáka Jiřího Valenty, kterého nahradil Pavel Březina z Argemy (mimo jiné autor jejího hitu "Jarošovský pivovar"). Také textařská sestava doznala změn: zavedeného Ondřeje Fencla doplnil Lukáš Koranda a po jednom kusu přispěl Aleš Brichta a Michal Malátný. Hudbu si tradičně napsal sám lídr Petr Janda.

Jak jsme již naznačili, pod podivným názvem "Kaťata" se skrývá jiná tvář Olympiců, než jakou doposud známe. Kapela již mnohokrát vsadila na rockovější zvuk, naposledy třeba v roce 2014 na desce "Souhvězdí drsňáků" či dříve na "Když ti svítí zelená". Novinka tentokrát přímo sází na svižný hard rock, v některých momentech dokonce balancující na pomezí heavy metalu.

Bohužel to ale celé vyznívá trochu nuceně. Pod označením moderní hard rock můžeme v případě tohoto počinu slyšet osmdesátky, s přimhouřeným okem rané devadesátky, tedy dobu, kdy Zlatého slavíka vyhrál aktuálně stylově spřízněný Citron. Právě v podobném duchu se některé songy nesou. K poetice Olympiců se to ovšem zoufale nehodí.

Navíc Petr Janda má svůj věk. Je sice sympatické, že se rozhodl probudit své divoké já, ale zpívat v titulní písni o tom, jak gazele vyprášil kožich a že jí o snídani naposledy zalil zahradu, zkrátka není dobré, zvlášť když součástí textu je verš "ťuťu ňuňu paci paci". Co vše se skrývá za podobnými metaforami, nebudeme rozebírat, ale jisté je, že dvojkopák, který celou heavy pecku pohání, Jandův dech nestíhá. Hodně prostoru také dostaly klávesy Pavla Březiny, které celkový retro dojem podtrhují.

Texty, ač psané cizími autory, jsou inspirované příběhy frontmana a jeho blízkých. Hodně se točí kolem žen a zážitků s nimi. Sugestivní a uvěřitelné jsou jinak hudebně slabé "Hádky", kterým chybí výraznější motiv a na aranže nového klávesáka je asi také potřeba si zvyknout, skladbu ale rozhodně nezachraňují.

K silnějším momentům naopak patří baladičtější kusy jako "Ach" s textem Michala Malátného a především pak "Šrám, co se nezahojí", který připomíná to nejlepší z rukopisu formace, včetně silného naléhavého refrénu a klidnější vokální linky.

Jandovi nelze upřít zásluhy za rozkvět českého metalu - ve svém studiu Propast pomohl nahrát zásadní alba skupinám jako Motorband nebo Asmodeus. Stejný kabát se tentokrát pokusil navléknout i svému hudebnímu dítku. Energie "Kaťatům" sice nechybí, ale výsledek působí jaksi naroubovaně. Některé skladby balancují na hraně vkusu ("Kaťata", "Erika", "Hejá") a kupříkladu v upřímné "Pádím" kapela působí jako po předávkování energy drinky. Z novinky tak převažuje pachuť nezdařilého experimentu a nezažene ji ani nemalý obdiv za odvážný úkrok.

NÁZORY
  • Recenze na pana redaktora (Jan, 11.11.2020 19:50) Reagovat

    Zdravím pana redaktora, který nebude nikdy nosit Katata. Doteď o nem nikdo neslyšel a tak si myslí, ze se stane slavným, tim, ze si bude honit ego na slávě Olympicu. Nemusis se bat Ondro, Olympic nam neznechutis. Hlavně si dal piste vasich deset oslavnych clanku o pseudoumelcich o kterých nikdo nikdy neslyšel, tim jim popularitu nezajistis. Olympic ma velkou fanouskovskou zakladnu. Když se podíváš na jejich web nebo facebook, tak zjistíš, ze mezi příznivci ma deska velmi kladné ohlasy, protože si asi vůbec nepochopil, ze cele album je jeden velký vtip, ze mi na olympic-hardrock cekame, jak celej svet na vakcínu proti covidu. Bez ohledu na vek a jazyk, všichni rockeri zpivaj o tom, jak maj doma krasnou zenskou a jak si s ni uzivaj. Tak si taky užívej života a neplacej nesmysly, o tom, co si evidentne vůbec nepochopil.

    • Re: Recenze na pana redaktora (Anonym, 12.11.2020 07:41) Reagovat

      Honzo naprosto s tebou souhlasím. nejsem žádným velkým fanouškem Olympicu / vyrostli jsem na Ktácích :-) , ale z toho co jsem si teď pustil prostě Olympiky pořád slyším, Janda je skvělej kytarista, umí napsat muziku a zjevně je pravdou to, že kritik je ten, kdo přesně ví jak by to dělal, kdyby to uměl :-) TakžePetře Jando super a ať Vám to pořád hraje tak jako teď.

      • Re: Recenze na pana redaktora (Pryšin, 26.11.2020 15:18) Reagovat

        Tak hlavně že tomu rozumíš ty. Jsi evidentně zamrzlej na Olimpicu celej život. Minulá deska byl děs a tahle to moc nevylepšila. Deska pro skalní.

    • Re: Recenze na pana redaktora (Anonym, 13.11.2020 07:53) Reagovat

      Souhlasím, Kaťata mám doma a čekají dnes na poslech. Upřímně, je mi jedno, co který rádoby znalec hudby píše, buď se mi to bude líbit nebo ne. Naposledy mě vytočil jistý p. Špulák, který tak znectil nové album Slang od Def Leppard (se kterými jsem Olympicu nevěrná :D ), že kdybych nebyla jejich dlouholetá fanynka (stejně jako Olympicu), tak bych si to album určitě nekoupila. Dokonce mě donutil mu do Sparku napsat. Mimochodem, i když Slang je mé nejméně oblíbené album, mám na něm spoustu písniček, které miluji, tak jako to určitě bude u Kaťat....

      • Re: Recenze na pana redaktora (Juraj, 13.11.2020 20:04) Reagovat

        Olympic je len jeden,bude jeden a kto chce a tuto muziku ma rad,necita priblble recenzie.Mne osobne sa lp pači a olympic je u mňa dlhe roky skupinou na prvom mieste


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Hudba v tisku: "Dávno plus" Petra Jandy je sondou do života legendy a hlavně obyčejného člověka (05.11.2023 08:30)
- Video: Martín Vajgl z Olympiku připomíná klipem "Prorok" své druhé studiové album (19.10.2023 09:09)
- Olympic zpestří závěr turné k šedesáti letům kolekcí pěti CD a koncertem v O2 areně (14.09.2023 19:57)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- Recenze: Kniha "60" popisuje historii Olympicu tak, jak ji vidí kapelník Petr Janda (15.01.2023 08:30)
- Recenze: Limitka "60" je vyťukaným dárkem pro fanoušky Olympicu (22.12.2022 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu