Cotatcha Orchestra spojí na novince jazz s elektronikou. V čerstvém singlu "Billy's Pilgrimage" hostuje Lenka Dusilová

08.11.2020 14:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Jonatan Jan

Zpěvačky Lenky Dusilové je v posledních týdnech v souvislosti s její očekávanou studiovou deskou "Řeka" všude plno. Kromě vlastní tvorby však v posledních měsících přispěla svým vokálem rovněž na připravované album šestnáctičlenného bigbandu Cotatcha Orchestra. To vyjde v pátek 13. listopadu pod názvem "Bigbandová elektronika / Bigband Electronics" a nabídne symbiotickou kombinaci akustického a elektronického světa, jež bude spojovat vlivy jazzové i ty z úplně jiných hudebních světů. A čerstvě zveřejněným singlem, který nás navíc v doprovodném videu zavádí za zdi nahrávacího studia, je rozsáhlá skladba "Billy's Pilgrimage", k jejímuž zvuku přispěla právě Dusilová svým hlasem.

"Myšlenka na spolupráci vznikla před dvěma lety. Připadalo mi, že by se naše hudební světy mohly hezky protnout. Lenka svým vokálem dodala skladbě nový rozměr, a jelikož je lidský hlas pro naše ucho ten nejpřirozenější, myslím že i přiblížila jinak instrumentální skladbu posluchačům. Krásně a přirozeně nad hudbou pluje, někdy hraje prim, jindy doplňuje harmonie třinácti dechových nástrojů. Lenčinu hudbu už delší čas sleduji a líbí se mi, používá elektroniku způsobem, jak to mám rád - hlas i pedály, kterými jej upravuje, působí v symbióze," nechal se slyšet lídr big bandu Jiří Kotača. Inspirací pro song byl román Kurta Vonneguta "Jatka č.5", výsledkem je naléhavá skladba, kterou kupředu nese napětí mezi klavírem a rozsáhlou dechovou sekcí.

Šestnáctičlenný Cotatcha Orchestra pod vedením Jiřího Kotači se na scéně pohybuje už šestým rokem. Sdružuje dvě generace českých jazzových muzikantů, přičemž většina jeho členů je spjata s brněnskou Katedrou jazzové interpretace JAMU. Cesta bigbandu vedla od převzatých kusů domácích i zahraničních autorů přes spolupráci s řadou umělců až k vlastnímu autorskému repertoáru. Většinu materiálu na nové album napsal Martin Konvička, s jednou kompozicí přispěli Jiří Levíček a Jiří Kotača, celkem na něm najdeme devět položek. Jazz-ambientový počin "Bigbandová elektronika / Bigband Electronics" vychází u amerického vydavatelství Parma Recordings.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY