Zemřel Ken Hensley, někdejší zpěvák a klávesista Uriah Heep

05.11.2020 14:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Ve věku pětasedmdesáti let náhle zemřel bývalý klávesista a zpěvák britské rockové formace Uriah Heep Ken Hensley. Podle zdrojů blízkých rodině zemřel ve středu 4. října 2020 při práci na svém novém sólovém albu.

Ačkoliv měl Hensley za sebou úspěšnou sólovou kariéru - několikrát se svou skupinou vystupoval i v České republice - jeho jméno je nejvíce spojeno právě s Uriah Heep. Zde působil po celá sedmdesátá léta a podílel se na napsání nejznámějších písní kapely, mimo jiné "Look at Yourself" nebo "Easy Livin'". Jeho největším hitem ale každopádně zůstává temná skladba "Lady In Black", kterou dokonce sám nazpíval. Ta se stala pravidelným vrcholem i jeho sólových vystoupení. Do češtiny ji jako "Slečna Závist" přezpíval rocker Aleš Brichta se skupinou Arakain.

Mimo svou plodnou sólovou kariéru - pod svým jménem vydal desítku alb, řadu živáků a hned několik kompilací - krátce spolupracoval také s kapelou W.A.S.P. i southern-rockovými Blackfoot. Jako host se objevil také na desce "The Human Equation" prog-rock/metalového projektu Aeryon.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY