Jaromír Nohavica představil koncertní verzi titulní skladby nové desky "Máma mi na krk dala klíč". A dojímá

05.11.2020 17:33 - Petr Šrajer | foto: Patrik Bouzek / musicserver.cz

Jaromír Nohavica vydá v pátek 13. listopadu svou další řadovku. Ponese název "Máma mi na krk dala klíč" a po živáku s Janáčkovou filharmonií, vydaném před dvěma lety, se na ní ostravský bard navrátí k písničkářským kořenům. Album totiž natočil pouze s doprovodem akustické kytary a foukací harmoniky.

Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
© nohavica.cz
Nedojde tak na heligonku, která je s ním neodmyslitelně spjatá a se kterou pózuje i na obalu nové kolekce. Právě tato fotografie z hlubin rodinného alba ve spojení s názvem nahrávky naznačuje, že se tentokrát bude jednat o silně osobní počin. Jednotlivé skladby mají pojednávat o Nohavicově ženě Martině, o hudebních a básnických vzorech, předčasně zesnulém příteli Emilu Pospíšilovi nebo o rodičích.

To je ostatně také případ titulního kousku "Máma mi na krk dala klíč". Nohavica jej teď zveřejnil na YouTube jako součást projektu "Písně od A do Z", čítajícího dnes přes dvě stovky koncertních záznamů jeho songů.

Sedmašedesátiletý básník s kytarou ve skladbě vzpomíná na svou matku. Těžké téma jejího odchodu přitom vyvažuje vypočítáváním jejích starostlivých rad do života typu: "Až půjdeš mezi lidi, očisti si boty." Dokazuje tak, že ačkoliv se v posledních letech připomínal spíše prvoplánovými popěvky, schopnost napsat snadno srozumitelné a přitom hluboké písně naštěstí neztratil.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY