Progres 2 natočili efektní klip k legendární "Planetě Hieronyma Bosche II"

04.11.2020 17:22 - Petr Šrajer | foto: facebook Progres 2

Brněnští Progres 2 představují jedno z největších jmen tuzemského progresivního rocku a dodnes se najde řada pamětníků, podle kterých jsou kvalitativně poměřitelní pouze s Pink Floyd. Kapela před dvěma lety vydala řadovku "Tulák po hvězdách", kterou jsme hodnotili velmi kladně a zařadili ji i do žebříčku 20 nejlepších domácích alb roku 2018. Teď se ale pánové nečekaně vrátili do minulosti.

Když se na konci srpna na Facebooku Progresu objevila fotografie Pavla Váněho ve skafandru s popiskem "Něco se chystá", fanoušci popustili uzdu fantazie. Častý byl názor, že kapela znovu natáčí svou kultovní nahrávku "Dialog s vesmírem" z roku 1980, nebo k ní rovnou tvoří pokračování. Tyto naděje nakonec naplněny nebyly, obrázek totiž pocházel ze zákulisí práce na klipu ke skladbě "Planeta Hieronyma Bosche II", která ze zmiňovaného koncepčního díla pochází.

Ono je to ale poněkud složitější. Textař celého počinu Oskar Man se totiž v refrénu "Planety" zmiňuje o heroinu a kapela po natočení zjistila, že kvůli propagaci drog se píseň v této podobě na desku nedostane. Progres 2 ji tedy upravili a z celého textu ponechali jen samohlásky. Výsledek tedy opravdu zní poněkud mimozemsky. Paradoxně je ale působivější než zpívaná verze z roku 1999, kdy vyšla reedice alba.

A právě na tu vzniklo teď, více než dvacet let po jejím natočení a čtyřicet let po vydání původního songu, video. Jeho režie se ujal Oldřich Hladký aka Cyberolas, který v posledních letech natáčel například pro Dark Gamballe, První hoře nebo Root. Snímek čerpá z konceptu skladby i desky samotné, a zachycuje tedy astronauta na planetě narkomanů.

"Záměrem bylo vytvořit klip, ve kterém se budou snoubit poněkud archaické a přiznané naivní triky s moderními technologiemi, současným digitálním color gradingem a vůbec svébytnou postprodukcí," prozrazuje Cyberolas a nutno přiznat, že digitálními efekty se zde rozhodně nešetří. Ačkoliv zmiňovaná naivita (týkající se například kostýmu astronauta) vyznění trochu sráží, jedná se o neobvyklou a na naše poměry vlastně i velkolepou podívanou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY