Ikonické "Desatero" od Antikvartetu upozorňuje na úpadek morálních hodnot v dnešní době

04.11.2020 10:31 - Milan Menčík | foto: archiv kapely

Říká se, že v dnešní době už nevzniká mnoho ikonických písní, které si lidé budou zpívat u táboráku i za další desítky let. Jednou z výjimek bude, zdá se, "Desatero". Skladba, která dala i základ názvu druhého řadového alba vokálního seskupení Antikvartet "Desatero setkání s Medvíďaty", se stala nepsanou hymnou letošního ročníku legendárního festivalu Prázdniny v Telči (vystoupení z letošního ročníku je k mání ve druhém přiloženém videu). Jedna ze členek a současně manželka zakladatele téhle formace Dušana Vančury Zuzana Vančurová jednoho dne našla na YouTube klasický spirituál "I'm Free", který chtěla nacvičit s dětským souborem Sejkorky. Její muž se však rozhodl zařadit jej do repertoáru Antikvartetu.

"My jsme si to natáčení klipu náramně užili. V krásném počasí, v dobré náladě a s dobrým jídlem, s myšlenkou na Dušana, jakou by z toho měl radost. Společně s Magdalenou Jungwirthovou a Štěpánem Štruplem jsme natočili záběry v přírodě i v Lutovském kostelíku, Jiří Holoubek se pak přidal na dvoře našeho domu. Přejeme posluchačům, aby je tato nová skladba potěšila a možná přivedla i k trošce zamyšlení, tak jak to Dušan chtěl," přeje Zuzana Vančurová.

Album vyšlo v červenci, a jak známo, Dušan Vančura se jeho vydání už nedožil. Tato skladba s výrazným biblickým podtextem se (nejen) do dnešní doby mimořádně hodí a již teď se směle dá řadit k dalším, které Vančura opatřil nesmrtelnými texty pro Spirituál kvintet, ať už to byla "Kocábka" nebo "Až se k nám právo vrátí". Videoklip režiséra Radima Klimeše a kameramana Jana Červeného si na nic nehraje, je prostý a krásný, jako skladba sama. Plný barev, radostného zpívání a upřímnosti. Album, na kterém je jedenadvacet písní, je k mání zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY