shop.musicserver.cz
Antikvartet - Desatero setkání s Medvíďaty

Antikvartet nabízí na albu "Desatero setkání s Medvíďaty" radost se slzou v oku

Vydáno: 28.09.2020 00:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: fotoateliér Dílna Kalaš, Chramostová

Letos je těch smutných zpráv víc než jindy. Antikvartet přišel o svého zakladatele Dušana Vančuru letos v dubnu. Druhé album měl ale nachystané, zbytek kapely jej tak za pomoci lidí z Good Day Records dokončil. A dobře udělal. "Desatero setkání s Medvíďaty" se dá brát jako stylové rozloučení i start nové etapy formace.

9/10

Antikvartet - Desatero setkání s Medvíďaty

Vydáno: 31.7.2020
Celkový čas: 60:00

Skladby: Gaudete, gaudete, Ave Maria, Nes mě, koníčku, nes, Desatero (feat. Dušan Vančura), Koukol (feat. Magdalena Jungwirthová), Guantanamera (feat. Štěpán Štrupl), Láska Tvá (feat. Zuzana Vančurová), O du stille Zeit, K nohám (feat. Magdalena Jungwirthová), V Dačicích, Bubeníček, Pandur, Barvičky, Kavyl (feat. Zuzana Vančurová, Magdalena Jungwirthová), Akatonbo (feat. Zuzana Vančurová, Magdalena Jungwirthová, Lukáš Holec), Amazing Grace (feat. Jiří Holoubek, Dušan Vančura, Štěpán Štrupl), La Cucaracha (feat. Zuzana Vančurová, Magdalena Jungwirthová), Dráček (feat. Dušan Vančura, Amálie Tomanová, Radana Pejchalová, Magdaléna Krejčová, Tomáš Karl, Ondřej Smeykal), Jednou se v životě sejdem, Pozvedněme korbele (feat. Dušan Vančura), Vánoční ostrov (feat. Magdalena Jungwirthová, Zuzana Vančurová, Štěpán Štrupl, Dušan Vančura, Lukáš Holec, Sandra Kuzdasová, Tina Šimečková, Ondřej Ši)

Vydavatel: Good Day Records

Vznik Antikvartetu se datuje už do raných šedesátých let. Utlumení činnosti pak přišlo v důsledku působení otce zakladatele Dušana Vančury ve Spirituál kvintetu. Kariéra tohoto uskupení se z logických důvodů nyní začala chýlit ke konci, Dušan však ani v pozdějším věku neměl zájem stát se nečinným důchodcem. Proto svou kapelu před pár lety obnovil a zkraje letošního roku se rozhodl natočit s ní novou desku. A hned na začátku se sluší říct, že jedenadvacet songů tvoří pořádně dlouhý celek, kdo si však myslí, že se začne po pár písních nudit, bude překvapen.

"Desatero setkání s Medvíďaty" je totiž imaginárně rozděleno na dvě poloviny - prvních deset položek tvoří staré i nové kousky formace, zbylá jedenáctka reflektuje Vančurovu vášeň pro hraní s dětskými sbory. Původně tyto skladby chystal pro svůj sbor Sejkorky, který od roku 2009 vedl v Chlumu u Třeboně. Album nakonec natočil soubor Medvíďata, který pochází z Českého Krumlova a vede ho Lukáš Holec.

Antikvartet zde nabízí hlavně pestrost a různorodost, která má kořeny ve výborné práci s hlasy a jejich krásné sladěnosti přesně tam, kde třeba někomu může chybět poněkud menší nástrojové obsazení. V něm hraje prim klavír, doplněný především perkusemi a flétnami, navrch však přichází spousta kouzel s harmoniemi - přece jen nejsilnějším nástrojem je lidský hlas. A nad tím vším se rozprostírá atmosférické duchovno, nikoli však ve formě kázací, ale spíše směrující.

Skladba "Desatero" (v originále spirituál "I'm Free") se dokonce stala nepsanou hymnou letošního ročníku folkového festivalu Prázdniny v Telči, jak je ostatně patrno z videa níže. Čím méně je zde hudebních nástrojů, tím více vyniknou fantastičtí hosté. V jedné ze dvou původních písní "Koukol" se na housle blýskne primáš Hradišťanu Jiří Pavlica, vynikající harfenistka Kateřina Englichová zase exceluje v japonské lidovce "Akatonbo".

Stylově jsou zde samozřejmě k nalezení spirituály, ale i nádherné lidovky z Budějovicka ("Nes mě, koníčku, nes") či z cizojazyčných zemí Ruska či Maďarska. Kubánské rytmy zde zastupuje nesmrtelná hitovka "Guantanamera" (u nás už ji proslavila například Iveta Bartošová ve stejnojmenném duetu s Michalem Penkem nebo Wabi Daněk pod názvem "Franta má péra"), do populární muziky zase brousí kousek pojednávající o místě, které měl Dušan Vančura tak rád - "V Dačicích" otextoval na "Penny Lane" od The Beatles. Druhá původní věc "Barvičky" zase ženským trojhlasem připomíná sestry Havelkovy a swingové období třicátých a čtyřicátých let. Nechybějí ani vánoční evergreeny "Gaudete, gaudete" či "Vánoční ostrov". Nezřídka zde znějí i původní jazyky songů - němčina či španělština nejsou výjimkou.

Část kolekce s dětským sborem otevírá "Bubeníček", jehož u nás proslavil Pavel Bobek. Zde je však nikoli s vánočním, ale s protiválečným textem. Peter, Paul & Mary kdysi měli ve svém repertoáru skladbu "Puff, The Magic Dragon", která zde dostala jméno "Dráček". No, a někteří si zase možná vzpomenou na hit Karla Gotta z roku 1990 "Pravda hlásí svůj návrat". Tatáž melodie od Daria Fariny a Vinceho Tempery "Highway To Freedom" se zde stala základem pro píseň "Jednou se v životě sejdem". Finále obstarává hymnický, původně afroamerický chór "Vánoční ostrov". Sborové dětské i mužské aranže nabízejí víc radosti, hravosti a určité milosti a něhy.

Vše dohromady přitom není žádným gulášem, natož bramboračkou. "Desatero setkání s Medvíďaty" nemá hranice pouze zdánlivě. Výborným pojítkem jsou vedle čistých aranží totiž Vančurovy texty. Celé dílo ve fyzické podobě je navrch opentleno dvaatřicetistránkovým bookletem, plným krásných fotografií a detailních informací o jednotlivých skladbách.

I vše krásné jednou končí. Odkaz Dušana Vančury v písních a textech nejen pro skupiny, v nichž působil, ale i v těch pro Brontosaury, Františka Nedvěda, Karla Zicha, Wabiho Daňka, Hradišťan a další bude žít dál. Stejně tak Antikvartet, pro který je hudba daleko víc radostí než prostředkem pro obživu. A na tomto albu je to nadšení slyšet.

NÁZORY
  • :-/ (R., 01.10.2020 23:35) Reagovat

    Dušana Vančury je opravdu věčná škoda.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Audio: Antikvartet vítá jaro singlem "Down In The River To Pray" (21.04.2023 11:22)
- Recenze: Na dvojalbu "Láska Tvá" představuje Antikvartet písně Dušana Vančury v košatějším pojetí (16.01.2023 15:30)
- Antikvartet vydává dvojalbum "Láska tvá" jako poctu Dušanu Vančurovi (10.12.2022 14:11)
- Video: "Sanfranciský blues" je druhou ochutnávkou z chystané desky, kterou Antikvartet vzpomíná na Dušana Vančuru (12.09.2022 17:36)
- Naživo: Hradišťan a Spirituál kvartet byli v Telči ostrůvkem oázy v rozbouřené době (03.08.2022 15:56)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu