Guest User debutuje temným albem "Mood"

15.11.2020 17:25 - Petr Šrajer | foto: facebook Guest User

Na české a slovenské rapové scéně je možné poslední dobou sledovat nárůst interpretů, kteří se k tomuto žánru dostali oklikou přes punk a ostré kytary. Je to případ rapperů jako Ghettoblaster, Násilník, Edúv syn, Fvck_Kvlt nebo Guest User. Právě posledně jmenovaný vydal v září vlastním nákladem svůj debut "Mood".
8/10

Guest User - Mood

Skladby: Intro, My world, Depressed, Rockstar, Friends, Sorry babe, Free, Work, Me&Me, Sad (feat. Edúv Syn & Fvck_kvlt)
Vydáno: 2.9.2020
Celkový čas: 32:19
Než se obrátil k rapu a přesunul do Prahy, byl Martin Ewa Kudrlička aka Guest User důležitou postavou jihočeského labelu Noise ASSault Agency Budweiss (NAAB), který vydává nahrávky kapel jako Esazlesa nebo Depakine Chrono a dalších regionálních vyznavačů špinavého zvuku. Tyto své kořeny hudebník na debutu nezastírá, o čemž vedle specifického projevu svědčí i prohlášení v úvodním tracku "My World", které by se dalo chápat jako motto celého alba: "Nevadí, že nevim, jak se rap dělá, takže to udělám tak, jak to mám rád. A protože jsem člověk ze tmy, tak to bude tma. Manuál, návod, jak život nedělat."

Nálada desky "Mood" je opravdu skrznaskrz temná. Jak také jinak, když jejím ústředním tématem jsou deprese, se kterými má Guest User (na rozdíl od mnohých dalších současných rapperů, kteří s tímto pojmem žonglují) bohaté zkušenosti. Důkazem je především "Depressed", nejsilnější položka kolekce. Velmi autobiografické, možná dokonce až terapeutické tracky se svou otevřeností někdy dostanou na pokraj patosu, ten se ale Kudrličkovi daří vybalancovat sžíravou sebeironií.

V opozici vůči ostatním tuzemským rapperům je Guest User i svým odporem k penězům a luxusu, který prezentuje ve skladbách "Free" nebo "Work". Nahrávka odporuje klasickému žánrovému narativu o self-made manovi, který se vytáhl ze dna na vrchol. Její protagonista totiž naopak zamířil ke dnu a svůj styl života přirovnává k destrukčnímu derby.

Svým DIY přístupem a autenticitou má blízko k těm několika dalším punkovým rapperům na tuzemské scéně, logicky tak působí jediná spolupráce na albu, které se ujali zmiňovaní Edúv Syn a Fvck_Kvlt v závěrečném kusu "Sad". K nim má Guest User blízko i tematicky, aktuální deskou "Zabijem sa!" druhého jmenovaného totiž prochází stejný leitmotiv života s depresí.

Guest User sice tvrdí, že neví, jak se dělá rap, přesto se mu podařilo vytvořit dílo, které pestrostí přístupů potvrzuje, že jeho autor dění v žánru sleduje. Některé beaty na "Mood" překvapí vpády čirého hluku ("Rockstar"), jindy se koketuje s efekty typu autotune ("Friends"), všechny ale spojuje upřímnost, ze které místy mrazí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY