David Koller reaguje klipem "Planeta bez paměti" na koronavirovou krizi

31.10.2020 10:28 - Hana Bukáčková | foto: Radim Střelka

David Koller vydal další údernou věc. Už samotný název "Planeta bez paměti" naznačuje, že zpěvák se opět opírá do aktuálního tématu. Tentokrát reaguje na současnou koronavirovou krizi doma i ve světě.

Autorem textu je prozaik a básník Jáchym Topol. Koller jej před časem oslovil a z pěti námětů vybral tento. "Přijde mi docela vtipný, trochu sarkastický, a hlavně vystihující současnost," okomentoval svůj výběr. Následně k textu přiřadil hudbu, kterou složil Karel Štulo.

Videoklip rozvíjí potenciál songu. V těžké době uprostřed globální pandemie hovoří o naději v lepší zítřky, přestože se teď třeba pohybujeme po temné dráze bez jisté budoucnosti. Režie snímku se chopil Vít Hradil. Natáčelo se v Brdech a hlavní role se na Kollerovo přání ujala profesionální česká kaskadérka Hanka Dvorská.

"David měl v tom, co chce v klipu mít, jasno už od samého začátku. Hanka Dvorská a její útěk. Přes to nejel vlak. Pro mě to byla výzva a frustrace v jednom, protože motiv běhu - útěku je podle mě otřepaný a vytěžený. Ale mít Hanku Dvorskou, která je plná pozitivní energie, a chtít po ní zahrát drama nebo zoufalství, teda vlastně opak toho, co ztělesňuje, byla fakt radost. Byla skvělá," popsal natáčení režisér.

"Nejvíc mě bavilo to, že i přes svou zdánlivou jednoduchost má tato píseň širší rozměr. Není jen pouhou reakcí na současnou situaci. Dá se aplikovat de facto na cokoli. Celé to může být pojato jako metafora na situaci tady a teď, nebo jinde a jindy? A nemusí to dokonce být jen o nás lidech, ale třeba o přírodě samotné a o tom, jak jsme v ní vlastně malí. Při natáčení jsem chtěl, aby měli stejný prostor Hanka i David s kapelou. Jakou kdo zastává roli, je na divákově fantazii. Svou pevnou a neměnnou roli hraje příroda, ve které se vše odehrává, nakonec i to lidské gesto," dodal.

"Planeta bez paměti" je silná skladba s výstižným načasováním - ve společnosti převládá strach a lidé mu podléhají. Klip je dle mého útěkem mimo realitu, vypráví o touze oprostit se od toho všeho, postavit se situaci čelem a vidět svět takový, jaký je, ne takový, jaký se nám servíruje. Singl by měl být součástí alba, které David Koller v těchto dnech chystá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY