Škwor si v novém klipu stýská, že "Už je to tak dávno"

20.10.2020 11:12 - Milan Menčík | foto: Ondřej Pýcha

O ostrých chlapcích ze Škworu nebylo nějakou dobu slyšet. Oni se však neflákali a poctivě chystali v pořadí desáté řadové studiové album. Novinka "Tváře smutnejch hrdinů" vyjde 6. listopadu, přesně tři roky a tři dny po svém předchůdci "Uzavřenej kruh". A aby fanoušci měli představu, jak bude nová kolekce znít, mohou si už nyní poslechnout a prohlédnout singl a videoklip "Už je to tak dávno".

Škwor - Tváře smutnejch hrdinů
© Supraphon
Jedná se o pěkně nabroušenou věc. "S ohledem na počet tvrdejch skladeb na novém albu nám přišlo logický, dát jako první ukázku právě ostrou pecku, aby nedošlo náhodou k nějakýmu omylu, že to bude limonáda," vysvětluje volbu kapela. Ondřej Kurčík a Pavel Brychta se s vizuálem moc nemazali a pouze sestříhali záběry na kapelu ve studiu, která si dle všeho nahrávání užívala. Nová písnička sice nepatří k těm nejpodařenějším z celé kariéry skupiny, k solidnímu průměru však ano.

Formace nabrala v mezidobí sebevědomí i díky vyprodané O2 areně a úspěšnému halovému turné. Nebála se změny na postu kytaristy, nového nahrávacího studia, ani producenta Amaka Golden, se kterým si sedla. "Bylo to trochu o hledání, ale s Amakem zafungovala vzájemná chemie. Pochopil, co chceme, a pak šlo už všechno ráz na ráz. Bylo úžasný, jak se nebál s náma experimentovat a některý skladby díky tomu vyrostly tak, že nás to někdy samotný překvapilo," komentuje kapela novou spolupráci.

Ostrých skladeb je na nové desce víc, nebudou však chybět ani pomalejší kousky. Frontman a textař Petr Hrdlička se nebojí ve svých písních nazývat věci pravými jmény a současná doba mu v tomhle hraje hodně do karet. "Je natolik extrémní, že by bylo vlastně divný, kdyby se dění posledních měsíců nějakým způsobem nepromítlo do textů. Je proto možný, že tam posluchači různý spojitosti objeví, ale prvoplánový záměr to nebyl. Písničku o rouškách tam určitě nenajdete...," glosuje Hrdlička.

Fanoušci se nového alba dočkají jak na CD a digitálně, tak i později na podzim vůbec poprvé ve stále oblíbenější verzi vinylového LP.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY