S Janem Smigmatorem hraje na albu "Murphyho zákon" i držitel Grammy Ondřej Pivec

19.10.2020 10:18 - Milan Menčík | foto: Supraphon

Jan Smigmator jako tuzemský čelní představitel jazzu a swingu dosud zpíval především v anglickém jazyce. Poptávka po mateřštině však byla také intenzivní, a tak na nové desce "Murphyho zákon" potěší své fanoušky i v této oblasti. Nejenže si zčásti složil hudbu, nový materiál pomáhal vytvářet i vlastními texty.

Jan Smigmator - Murphyho zákon
© Supraphon
"Už léta mi v hlavě zní věta mojí babičky: 'Honzíku, zpíváš sice moc hezky, ale já tomu nerozumím!' Ale nejde jen o mou babičku. I když moje publikum z velké části anglicky mluví, češtinu prožívá vždycky mnohem víc. Téměř po každém koncertě za mnou chodí fanoušci a ptají se, na kterém albu je můj český text 'Za svým snem jít' k písni 'My Way'. Že se s ním natolik ztotožňují, že ho musí mít doma. Proto jsem už před lety začal o českém albu uvažovat a myslím si, že právě teď nastal ten pravý čas," uvedl Jan Smigmator.

Novinka vychází 23. října u Supraphonu na CD a digitálních platformách. Několik písní z repertoáru předčasně zesnulého německého zpěváka Rogera Cicera ještě otextovali Ester Kočičková, Václav Kopta a Josef Nečas. Producentsky se díla ujal Jan Steinsdörfer, jehož můžete znát zpoza kláves u Chinaski.

Koronavir Smigmatorovi paradoxně přinesl i jednu pozitivní věc - na desce s ním hraje držitel Grammy Ondřej Pivec, který by jinak z důvodu angažmá u Gregoryho Portera stěží hledal čas. "Když jsme společně s producentem alba Honzou Steinsdörferem Ondru Pivce oslovili, v plánu byla pouze jedna jediná píseň - jazz-rocková vypalovačka 'Rychlík do Harlemu'. Ondřej nám pak ale zavolal, že má volno celý den a že nám nahraje, cokoli si budeme přát a co se za ten den stihne. Vzhledem k tomu, že zvuk hammondek miluju snad odjakživa, s jeho nabídkou jsem nadšeně souhlasil a okamžitě jsme vymysleli další čtyři písně, kterým by jeho účast velmi slušela a prospěla," popsal nadšeně jazzman a dodal: "Spolupráce s ním je pro mě nesmírně inspirativní. Když mě doprovází, velmi intenzivně si uvědomuji, že zpívám úplně jinak. Mnohem lépe a jazzověji. Podotýkám, že ten pocit nemám jen já, ale i posluchači, kteří nás slyšeli třeba na našich Jazz Piknicích na Vyžlovce nebo na festivalu United Islands of Prague."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY