Rapperům Public Enemy hostují v songu "GRID" Cypress Hill a George Clinton

18.10.2020 15:26 - Petr Šrajer | foto: facebook Public Enemy

Rapoví veteráni Public Enemy vydali před pár týdny patnáctou řadovku, kolekce "What You Gonna Do When The Grid Goes Down" se však zatím dočkala spíše rozporuplných reakcí. Ne že by se jednalo o vyloženě špatnou nahrávku, její tracklist ale do velké míry kopíruje předchozí "Nothing Is Quick In The Desert", kterou Chuck D & spol. před třemi lety poskytli zdarma ke stažení prostřednictvím Bandcampu.

Najdeme tu ale i novinky, které dokazují, že tato parta je relevantní i dnes (a není to jen případ aktualizované verze hymny "Fight the Power" s řadou hostů od Nas po Rapsody). Možná ještě výraznější je v tomto ohledu skladba "GRID", z níž vychází název celé nahrávky a ke které si američtí rappeři přizvali neméně legendární žánrové kolegy Cypress Hill a navíc i jednoho z nejdůležitějších proroků funku, frontmana kapel Parliament-Funkadelic George Clintona. Společně se zamýšlejí nad katastrofickým scénářem (jako by jich letos bylo málo), spojeným s globálním výpadkem proudu.

"Aww shit, no more GRID / We all addicted men women and kids / No internet no text and no tweets / We'll look like the 80's," nastoluje úvodní scénu předák skupiny Chuck D., jehož hlas ani po těch letech neztratil na autoritě. Zatímco textově je skladba až nebezpečně aktuální, hudebně jde o návrat ke zlatým časům oldschoolového hip hopu, což podtrhuje i animovaný klip s odkazy na seriál "Scooby-Doo".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY