Lady Gaga natočila video plné symbolů. "911" nabízí vedle spousty barev i silné poselství

20.09.2020 10:52 - Lukáš Boček | foto: Facebook interpreta

V uplynulých měsících to vypadalo, že Lady Gaga propagaci výborného alba "Chromatica" už téměř vzdala - po úspěšném hitu "Rain On Me" totiž nastalo až překvapivé ticho. Po nedávném vystoupení na MTV Video Music Awards se ale americká rodačka hlásí o slovo znovu, tentokrát s novým singlem. Volba padla na taneční skladbu "911", ke které vzniklo až nečekaně mrazivé video.

"Tento krátký film je pro mě velmi osobní," přiznává muzikantka. "Odhaluje moje strasti s psychickým zdravím a způsobem, jakým se realita a sny mohou propojit, aby daly vzniknout hrdinům uvnitř a kolem nás."

Poměrně kryptické vyjádření dostává díky videoklipu daleko jasnější obrysy. To, co se zprvu zdá jako klasická gagovská podivnost či fantazijní výjev, se závěrem videoklipu promění v něco docela odlišného. Autorka zde s využitím abstrakce skládá poctu arménskému snímku "Barva granátového jablka" a odvypráví krátký příběh jednoho (téměř zmařeného) lidského života. Ukáže se, že dlouhovlasý průvodce a jeho ženský doprovod jsou záchranáři, kteří se celou dobu snaží přivést do reálného světa samotnou zpěvačku, jež se nachází na samé hranici života a smrti. To dle jejího vyjádření přímo odkazuje na jistou psychotickou epizodu, kterou si na vlastní kůži prožila.

Zvukově přímočará taneční skladba s vynikající orchestrální předehrou tak nechala prostřednictvím vizuálního umění a svého textu poukázat na stále aktuálnější problémy spjaté s duševním zdravím. Výsledkem je jeden z nejvýraznějších videoklipů, jaké Lady Gaga dosud natočila.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY