Indican zahrají ve čtvrtek zdarma společně s Moravskou filharmonií Olomouc

09.09.2020 16:18 - Tisková zpráva | foto: Jindřich Streit

V rámci oslav Dnů evropského dědictví v Olomouci se 10. září odehraje pódiová premiéra nového hudebního projektu Indican, který doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Jana Kučery.

V Indican se setkávají značně různorodé kulturní kořeny - romské, české i indiánské. Na inspirující etnickou směsici odkazuje kapelní název, důležitá je však také širší symbolika. Indican coby Indie, kolébka Romů, independent (svoboda), in deo (v Bohu) i anglické sloveso can, tedy moci. Hybnou silou Indican jsou zpěvák Jiří Jirák, kytarista Tomáš Velzel a basák Filip Lorenc. Na kontě mají projekt Two Men (2005 - 2009), Jirák je mimo jiné spoluzakladatelem kapely Nylon Jail. Písně Two Men žily i po kapelním rozpadu během nepravidelných hudebních setkání, chuť dále hrát vedla letos na jaře k vytvoření Indican, kde zazní starší i zcela nové kusy. Motivací kapely je bourání bariér a spolupráce mezi kulturami a rasami.

"Do tvorby Indican se promítá hned několik silných osobních zkušeností a životních postojů. Mám za sebou docela intenzivní křesťanskou minulost, kdy jsem se chtěl stát katolickým knězem a řeholníkem. I proto vycházejí některé texty z biblických příběhů, jiné se váží k indiánské tématice a vztahu k přírodě. Poukazují na duševní rozkol, zradu, víru a naději. Ale také reflektuji vlastní vzpomínky. Třeba když mě máma učila trpělivosti pomocí rčení 'hop na krávu a je tele'," směje se Jirák. "Věřím, že spolu všichni můžeme tvořit a fungovat, bez předsudků a nesváru. A to i v oblasti hudby. V září se totiž na olomouckém Horním náměstí protne rock s vynikající Moravskou filharmonií Olomouc. Lepší zahájení svého hudebního života si Indican nemohl přát," dodává.

Trojice kolem sebe soustředila zkušené hudebnice a hudebníky české scény, např. písničkářku a pianistku Alenu Pohlovou nebo bubenici Kláru Böhm. Na koncert 10. září si Indican kromě Moravské filharmonie Olomouc přizvali také elektronickou a rytmickou sekci. Fotografií se zhostil známý fotograf Jindřich Štreit.

Vstup je volný, možnost zakoupení místa k sezení za 50 Kč. Předprodej v Informačním centru Olomouc. Akce probíhá za podpory statutárního města Olomouce a Olomouckého kraje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY