Nedožité osmdesátiny Johna Lennona připomene výpravná výběrovka

27.08.2020 17:58 - Jiří V. Matýsek | foto: John Lennon

V říjnu letošního roku by se ex-Beatle John Lennon dožil osmdesáti let. Toto jubileum připomene bohatě vypravená kompilace s názvem "Gimme Some Truth: The Ultimate Mixes". Vznikala pod dohledem vdovy Yoko Ono a Lennonova syna Seana a vyjde 9. října.

Výběr nabídne celkem 36 skladeb ze všech alb muzikantovy sólové diskografie včetně posmrtně vydaného "Milk and Honey". Tracklist se soustředí na dobře známé songy, nemá za cíl objevovat dosud neobjevené či vymetat archivy. Chce být pouze poctou ikoně popkultury, která ovlivnila svět nejen hudbou, ale i svými názory a aktivismem.

Všechny písně prošly novým remasteringem, o který se postaral Paul Hicks. Tento držitel Grammy před dvěma lety vykonal tutéž práci pro zásadní Lennonovu desku "Imagine". Jaký je nový zvuk, můžete posoudit z prvního uvolněného kusu "Instant Karma! (We All Shine On)", který najdete pod článkem.

Kompilace vyjde v několika formátech. Ta nejvýpravnější obsáhne vedle dvou CD i Blu-ray disk s pětikanálovým a DTS mixem skladeb. Doprovodí ji také bohatě vypravená kniha o 124 stranách s archivními fotografiemi, grafikami, dopisy a příběhy o vzniku všech šestatřiceti songů. Klasická edice vyjde jako 2CD a 4LP (na vinylu společně s plakátem, dvěma pohlednicemi, bookletem a nálepkou) a také v ořezané variantě s tracklistem o 19 položkách. O design výběru se postaral výtvarník Jonathan Barnbrook. I on má na poličce slavný zlatý gramofonek - Grammy získal za design posledního alba Davida Bowieho "Blackstar".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY