Troye Sivan na "In A Dream" míří přímo do srdce

12.09.2020 09:00 - Honza Balušek | foto: Universal Music

Popová hudba je plná přetvářky a podlézavosti, které i fanoušky občas znechutí. Když se občas objeví upřímný talent jako Troye Sivan, je třeba si ho hýčkat. A naštěstí si i on hýčká nás. Jako třeba svým aktuálním ípíčkem "In A Dream", které i svou mírnou koncepčností představuje dosavadní vrchol jeho tvorby.
9/10

Troye Sivan - In A Dream

Skladby: Take Yourself Home, Easy, could cry just thinkin about you, STUD, Rager teenager!, IN A DREAM
Vydáno: 21.8.2020
Celkový čas: 19 minut
Vydavatel: EMI
Rodilý Australan původně neplánoval, že bude pracovat na nové hudbě, protože stále ještě dojížděl turné ke své druhé řadovce "Bloom". Vzhledem k turbulencím v jeho osobním životě (explicitně o tom v rozhovorech nemluví, ale jednalo se o rozchod po několikaletém vztahu), které se odrazily v nových písních, ale najednou zjistil, že sice nemá materiál na celé album, ale na obsahově sevřené EP ano.

Všech pět písniček a jedna minutová mezihra se tak týkají různých porozchodových fází od probuzení pláčem po jednorázový sex, sám Troye Sivan minialbum označuje za časovou kapsli několikatýdenní, ale intenzivní části svého života. Nahrávek o konci vztahu samozřejmě existuje spousta, tím není ničím výjimečný. Na druhé straně hetero rozchodů je popsáno v písních rozhodně více než těch gay, takže ve svých pětadvaceti letech na ni má každopádně nárok. A na rozdíl od umělců, kteří píšou na objednávku, dokáže své pocity popsat otevřeně, místy plné bolesti a místy naopak nadějeplně.

Textová stránka kolekce je tedy zřejmá, jak to vypadá s tou hudební? Místo armády producentů se Sivan spojil pouze s jedním. Oscar Görres je sice jedním ze spolupracovníků mašiny na hity Maxe Martina, nebojí se ale experimentů a rozbíjení hitového konceptu písní. Úvodní singl "Take Yourself Home" tak obsahuje halucinogenní outro, "Stud" se minutu tváří jako balada, načež překvapí tanečním rytmem a rozbitými vokály. Podobné, v běžném popu netradiční postupy jsou prostoupeny celým ípíčkem a činí jej zvukově bohatším a originálním. To je ostatně autorovým trademarkem - nenahrává generické písně, které by zfleku mohl přebrat jiný popový zpěvák.

Na Troyovi Sivanovi je sympatické, že se nesnaží prvoplánově točit hity. Nabízí své srdce na dlani, ale u toho chce hudebně bavit a překvapovat sebe i posluchače. A to se mu na "In A Dream" daří skvěle.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY