nabádá Sufjan Stevens klipem k "Video Game" - musicserver.cz">

"Buď svůj!" nabádá Sufjan Stevens klipem k "Video Game"

17.08.2020 13:24 - Petr Šrajer | foto: Archiv Sufjana Stevense

Fanoušci Sufjana Stevense si na nedostatek nové hudby svého oblíbence nemohli stěžovat nikdy, v letošním roce je ale americký hudebník ještě aktivnější než obvykle. V březnu vydal album "Aporia", které se nese na vlně new age a na kterém po jedenácti letech spolupracoval se svým otčímem Lowellem Bramsem. Nedávným singlem "America" se potom od ambientních ploch vrátil ke své tradičně rozmáchlé, ale přesto o poznání písničkovější formě.

Skladba předznamenala vydání sólové desky "The Ascension", která by se v obchodech a na streamech měla objevit 25. září letošního roku (pokud ji tedy Sufjan nezveřejní dříve, jako to udělal v případě zmíněné "Aporie"). Její součástí bude také aktuální singl "Video Game", jehož poselství popisuje sám autor takto: "Tvá (nedocenitelná) hodnota by nikdy neměla být založená na (pomíjivém) uznání ostatních. Buď svůj." Naráží tím přitom především na fenomén sociálních sítí. "Je politováníhodné, že žijeme ve společnosti, ve které je lidská hodnota odvozena od počtu lajků, odběratelů, poslechů nebo zhlédnutí. Myslím, že bychom ze sebe měli vydat to nejlepší bez ohledu na uznání a odměny," vysvětluje hudebník.

Určité mentorství písně naštěstí vědomě sráží videoklip režisérky Nicole Ginelli. Jeho hlavní představitelkou je totiž čtrnáctiletá tanečnice Jalaiah Harmon, která se na začátku letošního roku dostala do povědomí svými virálními videi na TikToku. V kontextu songu se tento krok může jevit paradoxně, Sufjan ale svůj obdiv k mladé tanečnici neskrývá. "Její tanec ukazuje neuvěřitelnou energii, pracovní morálku a duši. Tancuje pro sebe, pro nikoho jiného. Její choreografie je sofistikovaná, nuancovaná i zábavná," rozplývá se. Po zhlédnutí snímku nezbývá než souhlasit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY