Legendární Vader se v září hned dvakrát zastaví v Česku

12.08.2020 11:13 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Poláci Vader se za svých více než 35 let aktivní existence stali živoucími legendami. Světovými pódii protřelá parta, která předskakovala i věhlasné Metallice, přijede s novou deskou "Solitude In Madness", jež je představuje jak znovuzrozené. V září ji hned na dvojici koncertů představí v Česku, konkrétně 12. září v Praze v klubu Nová Chmelnice a o den později v Brně na Melodce.

Pamatuje někdo dobu kolem r. 1983, kdy Vader ještě hráli heavy/speed metal? Těžko, v tu dobu objížděli díry někde po polských zapadákovech. O tři čtyři roky později se však Vader reformovali a s novou sestavou svůj zvuk posunuli do deathmetalového charakteru s výrazným, často až slayerovsky zabarveným thrashovým riffingem, který je pro ně dodnes signifikantní. Velkou měrou této přeměně napomohl legendární bubeník Docent († 2005), který Poláky nakopl do šílených temp a hnal jejich agresivní projev neurvale vpřed.

Zlomové bylo video "The Darkest Age" často vysílané na tehdejší, metalu ještě dopřávající MTV z debutu "The Ultimate Incarnation" (1992) vydaného u Earache. Video je proslavilo celosvětově takřka přes noc a následná, dodnes ceněná alba "De Profundis" nebo "Litany" (Metal Blade) jsou neochvějně, a právem, zapsána ve zlatém fondu extrémního metalu. Následující roky a desetiletí už Vader žijí de facto před diváky. Světovými pódii protřelí Poláci během svých tisíců koncertů a turné hráli se všemi možnými význačnými interprety, a jak se zdá, štěstěna v případě neutuchající popularity je jim stále nakloněna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY