Druhá tráva se po devíti letech hlásí s novou deskou a představuje první skladbu

17.07.2020 09:48 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Kdysi bluegrassová, dnes již spíše nadžánrová a místy těžce zařaditelná formace Druhá tráva vydává po devíti letech novou řadovku. Vyjde na podzim, zatím nemá název, ale kapela už nyní představuje první song z ní. Píseň "Kdybys mě zabila" v premiéře zveřejnil server Lidovky.cz a jasně jsou v ní slyšet mnohé posuny ve zvuku party Roberta Křesťana.

Je to hlavně zásluha zahraničního producenta. Produkci alba, které v těchto dnech vzniká ve studiích Sono, si pod svá křídla vzal Brit Eddie Stevens. Ten spolupracoval třeba s Róisín Murphy, elektronickými Moloko nebo slovenskou zpěvačkou Janou Kirschner. Jeho vliv se odráží už v čerstvé skladbě. Klasickou bluegrassovou instrumentaci totiž doplňuje výrazně hypnotický rytmus a otevírá ji mírně chaotická balkánská pasáž, pro kterou instrumentalista Luboš Malina (a vedle Křesťana asi nejviditelnější persona Druhé trávy) natočil všechny nástroje.

Do příprav zasáhla epidemie nového koronaviru. Původní plán totiž byl vydat hned dvojalbum. Jedna část měla patřit novým kusům, druhá coververzím autorů, kteří Roberta Křesťana na jeho dráze ovlivnili. Nakonec na podzim vyjde kombinace těchto kolekcí, další bude následovat za rok, kdy Druhá tráva oslaví třicet let na scéně.

Deska vyjde v říjnu a Druhá tráva ji pokřtí 25. 10. v brněnském Sono Centru a pak 15. 11. v pražském Divadle Hybernia. Skupina pak vyrazí na turné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY