"Parvin" od Bulp je pestrou mozaikou pozitivních energií

18.07.2020 09:00 - Dan Hájek | foto: Matej Kukučka

Do nahrávání tohoto épéčka se promítlo hned několik skutečností, které tvorbu tohoto velmi sympatického dua posunuly dále. Bulp na tomto krátkometrážním formátu pokračují v objevování nových hudebních teritorií, přesto nabízejí i svůj charakteristický zvuk. Jako celek je "Parvin" přímo nabité pozitivní energií.
8/10

Bulp - Parvin EP

Skladby: Auri, Oona, Again, Parvin Pt. 1, Parvin Pt. 2
Vydáno: 4.6.2020
Celkový čas: 19:19
Vydavatel: Starcastic/Deadred
Samo Štefanec a Jana Salvi fungují jako Bulp přes pět let. Minialbum "Parvin", nástupce jejich velkého debutu "Yrsa", tento milník symbolicky připomíná. Zároveň rekapituluje i několik momentů, které se ve světě skupiny během posledního roku udály - Jana se například stala šťastnou maminkou (kompozice "Auri" je věnována její dcerce). Samo ve svém hudebním kutilství tentokrát více sází na rytmy anebo (v titulním dvojtracku) přiznané perské motivy.

Úvodní trio spojuje koncept rytmické hry s vokálními souhrami této dvojice. "Auri" je civilní kráskou, jež nenuceně oslavuje nové počátky, jež v doprovodném videu doprovází zachycený ranní rozbřesk slunečních paprsků. Svou melodickou strukturou a střídáním temp dá šanci vzpomenout na ranou tvorbu dua. "Oona" využívá zmíněných hlasů a samplů coby nových nástrojů a je předzvěstí hybné "Again". V ní Samo po svém transformuje své nadšení ze sólové práce Thoma Yorka, jež si rovněž ráda pohrává se stíny melancholie. Všímá si, jak britský muzikant pracuje se zvukovými strukturami a jak staví jednotlivé melodické elementy.

Propletenec samplů. Tak by se dala popsat dvojdílná titulní instrumentálka "Parvin". Je navíc protkána motivy z dálek a svou houževnatostí nechává prostor pro posluchačovu imaginaci.

Milovníci vinylů by se měli pohlédnout po limitované bílé desce, která je obohacená o loni vydanou kompozici "Mabel". Ta vznikla jako součást hudebního doprovodu dokumentu "Lada svetom - Na žiguli cez Himaláje" a Samo na ní prvně výrazněji nakoukl pod pokličku tradičního perského hudebního kulinářství. Skladba tak s titulním kusem uzavírá jakési pokrevní bratrství.

"Parvin" je pestrá mozaika pozitivních energií , jež i na malé ploše překvapí svou malebností a obrazotvorností. Logickým pokračovatelem těchto hudebních proměn by pro Bulp mělo být druhé velké album. Pro tuto chvíli ale může být tohle EP takovým odrazovým můstkem, který posune tvůrčí snahy této sourozenecké dvojice nejenom v rovině koncertů, ale zejména ve studiových počinech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY