Jaz Coleman a Ondřej Smeykal představují projekt Black & Red singlem "On the Day the Earth Went Mad"

03.07.2020 11:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Honza Průša, musicserver.cz

Démonický zpěvák Jaz Coleman se vyprofiloval jako vůdčí persona industriálních legend Killing Joke. Vedle toho je však také dirigentem a aranžérem v oblasti klasické hudby. To je ostatně i důvod, proč se před lety podílel na symfonických aranžích alba "Proměny" kapely Čechomor. S tou svého času spolupracoval i multiinstrumentalista, hráč na didgeridoo a experimentátor Ondřej Smeykal. Oba muzikanti se nyní po letech znovu setkali v projektu Black & Red. Jejich společnou tvorbu uvádí do světa singl opatřený výmluvným názvem "On the Day the Earth Went Mad".

Vznik projektu se datuje deset let nazpět do Austrálie. Coleman tehdy hledal "nejlepšího hráče na didgeridoo na světě" a nakonec jej našel ve městě, kde již dlouhou dobu žije, v Praze. Prvním výstupem Black & Red je téměř osmiminutový hypnotický song postavený na temném industriálním podkladu a Colemanovu charakteristickém vokálu a na posluchače vrší všechny temné vize aktuálního světa. S pandemií nového typu koronaviru dostávají zpěvákova slova ještě aktuálnější význam.

A videoklip vše podtrhuje. Na jednom místě se tak potkává znečištění Země, války, jaderné výbuchy, sledování, moderní technologie, světoví lídři, migrace nebo násilí. Coleman byl vždycky velmi kritickým a angažovaným muzikantem, v "On the Day the Earth Went Mad" pouští stavidla své frustrace naplno.

Plnohodnotné album je s největší pravděpodobností na cestě, bližší podrobnosti zůstávají zatím neznámé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY