Hradišťan, Spirituál kvintet a Dagmar Pecková vydávají společné koncertní dvojalbum

20.06.2020 16:42 - Milan Menčík | foto: archiv Hradišťanu

Dvě stálice domácí folkové scény - Hradišťan a Spirituál kvintet - přivzaly do party operní zpěvačku Dagmar Peckovou a daly dohromady koncertní program. Turné mělo obrovský úspěch u publika a zasloužilo si, aby bylo zvěčněno na audiozáznamu. A to se nyní stává skutečností.

Hradišťan, Spirituál kvintet a Dagmar Pecková - Koncert
© Indies Scope
"Prosím, přijměte tento sestřih koncertu, který se uskutečnil 30. října 2019 ve Švandově divadle v Praze, jako připomenutí neopakovatelné atmosféry všech našich společných koncertů, jako dokument doby, jako výběr léty prověřeného repertoáru, ke kterému se připojuje i řada novinek, jako poděkování vám všem, kteří jste na stejné vlně s námi," píše v průvodním slově k desce primáš Hradišťanu Jiří Pavlica.

Na dvojalbu znějí trvalky z katalogu obou kapel i kusy nikdy neslyšené, jako například "Joan Krstitel", který Hradišťan zpívá staroslověnsky, a společné skladby s Dagmar Peckovou. Finále tradičně patří písni "Pocestný". Kolekce měla původně vyjít o měsíc dřív, k důvodu, proč se tak stává až nyní, se Pavlica vrací i ve zmíněném textu. "K psaní těchto řádek usedám ve chvíli, kdy se mi v kontextu toho, co právě řeší celý svět v boji s pandemií, nechce myslet na něco tak nedůležitého, jako je text do bookletu nového CD. Spíše se vkrádají myšlenky o smyslu našich životů a našeho veškerého konání a snažení."

Kromě víry a lásky je jedním z hlavních smyslů tvorby těchto souborů také naděje, takže je příjemné, že nyní už můžeme žít v očekávání dalších velkých koncertů, které obě uskupení i Dagmar Pecková chystají v dohledné době. Hradišťan čeká například vystupování se sourozenci Ulrychovými, s Vlastou Redlem, Spirituál kvintet se chystá na zářijovou sadu posledních koncertů v Lucerně. Tahle deska je tak zároveň i pozvánkou na příjemnější věci, než byly ty, které jsme zažívali v posledních měsících.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY