Umělá inteligence napsala songy pro Metallicu, AC/DC nebo Nickelback

14.06.2020 08:57 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Umělá inteligence (označovaná také zkratkou AI z anglického artificial intelligence) se pomalými krůčky začíná prosazovat v našich běžných životech. Pomáhá s vyhledáváním na internetu, vylepšuje fotky v mobilech, mohla by třeba řídit auta. A taky psát muziku, která bude znít přesně tak, jak by podle nás oblíbené kapely měly znít, i když už třeba dávno nebudou existovat. Přesně o něco takového se nyní pokouší internetový vtipálek Funk Turkey. A jeho výsledky jsou překvapivě dobré.

Postup je v zásadě jednoduchý. Umělé inteligenci předá balík textů vybrané skupiny a ta z nich vyvodí její jakýsi prototypický song. Vše pak navíc obalí patřičnými hlasy i zvukem a skladba, kterou napsal počítač, je na světě.

Jeho prvním pokusem byli milovaní i nenávidění rockeři Nickelback. Stroj má očividně raději tu tvrdší tvář kanadské formace. Výsledek nazvaný "Nobody Died Every Single Day" od uskupení Nickelbot je velice slušný.

Druhým pokusem, který už si získal poměrně velkou popularitu, byl song AC/DC (zde AI/DC) s názvem "Great Balls". Ano, i ten nese charakteristické prvky tvorby heavymetalové bandy, výrazněji z jeho textu navíc čnějí oblíbené obraty, které se v jejích písních objevují, i na základě hodnocení počítače, poměrně často.

Aktuálně nejnovějším přírůstkem do série není nikdo menší než Metallica. Jejím členům by "Deliverance Rides" od MetallicAI navíc mohla posloužit jako inspirace pro novou desku, kterou podle všeho v karanténě připravují. Ostudu by jim rozhodně neudělala.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY