Tata Bojs rozeznívají "Zvony", desátá řadovka vyjde na podzim

10.06.2020 14:16 - Hana Bukáčková | foto: Salim Issa

Desátý červen je pro Tata Bojs velký den. Vydali nový singl a oznámili další koncertní metu - 31. března 2021 zahrají v hale O2 Universum. A aby toho nebylo málo, na podzim konečně vyjde jejich nová studiovka. Právě z ní pochází skladba "Zvony", která navíc dostala podobu lyric videa pomocí Mardošova starého mechanického psacího stroje.

"Jako první jsme chtěli pustit ven spíš hybnější tanečnější písničku, která může pro někoho znít možná trochu překvapivě, ale pořád máme pocit, že to jsou Tata Bojs," vysvětluje volbu songu Milan Cais. Jistou roli při výběru hrály i reakce fanoušků na koncertech loňského miniturné "Křest & Test", během nichž Hanspaulští novinku společně s dalšími dvěma ("Minoritní" a "Velký třesk") hráli.

Vznik songu je spojený s nezvyklým příběhem. "Vždycky mě lákalo zkusit někdy při psaní textu použít klasický dadaistický postup. Když jsme tedy jeli na první soustředění k nové desce, skoupil jsem na pumpě všechny noviny. Po večerech jsme z nich vystřihovali různé titulky a lepili je na kartičky. Potom jsem je všechny nafotil, zvlášť i v některých kombinacích, po soustředění rozeslal klukům a nechal to spát. Později, když Milan psal text písničky 'Zvony', v této nádobě zalovil a použil, co se mu hodilo. Původní lístečky s novinovými výstřižky jsem použil teď na jaře, když jsem doma s rodinou dělal lyric video k písničce. Kruh se tím uzavřel," popisuje Mardoša. Cais dodává: "Ta absurdnost některých slovních spojení pro mě byla hodně inspirativní, a i když na celkové ploše textu jich není tolik, dávají mu důležitou ingredienci, a protože to je vystříhané z novin koupených nedávno, i určitý přídech aktuálnosti."

Retro duch snímku je v kontrastu s disco soundem. Už teď je jisté, že fanoušci si tuhle roztančenou hitovku budou na koncertech prozpěvovat spolu s kapelou. Píseň je slibnou pozvánkou na album, které, troufám si tvrdit, bude opět skvělé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY