WYFE v klipu k debutovému singlu "Is This It?" odrážejí chlad betonového brutalismu

11.06.2020 16:27 - Petr Šrajer | foto: facebook WYFE

Jednou z pozitivních věcí uplynulé karantény se zdá být fakt, že izolace mimo jiné podnítila kreativitu, na niž do té doby pro pracovní vytížení nezbýval čas. Důkazem je i vznik nového jména tuzemské hudební scény, formace WYFE. Potkali se v ní ostřílení hudebníci Marek Kedzior (I Like You Hysteric), Martin Starý (Holden, Luno) a Vladimír Staněk. A společně teď vydávají debutový singl "Is This It?"

"Koronavirový lockdown nás hrozně nakopnul a urychlil proces práce. V rámci těch dvou měsíců jsme z kapely 'možná někdy', udělali kapelu 'vydáváme singl a máme připravený materiál na desku'. Rozhodně se nejedná o bokovku, ale bereme to vážně a je to plnohodnotná skupina, který se teď budeme věnovat," vysvětluje kytarista Martin Starý. Tato slova potvrzuje i skutečnost, že pánové aktuálně dokončují práce na dlouhohrající desce, jejíž vydání plánují na podzim letošního roku.

Zveřejněný singl "Is This It" doprovází vizuál Matyáše Vordy (jinak bubeníka Mandrage), prezentující krásy sovětské burtalistní architektury. Ta je ostatně pro koncept tvorby uskupení důležitá. "Souvisí to s kapelou WYFE jako takovou. Inspirujeme se v brutalismu, co se vizuální stránky týče, a všichni jsme děti postsovětské země, takže beton nás provází celý život. Snažíme se s touhle estetikou pracovat tak, jak nás samotné léta formovala, a dát jí nový rozměr," dodává Starý. Bezcitnost šedého betonu skvěle koresponduje s chladným post-punkem à la Joy Division, který tahle parta produkuje. Velkým překvapením je v tomto ohledu charismatický hluboký baryton Marka Kedziora, který je zároveň autorem písně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY