David Koller klipem "My se vám ozveme" upozorňuje na ztrátu soukromí

08.06.2020 13:47 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

David Koller, jedna z nejvýraznějších tváří domácí hudební scény, o sobě dává zase vědět. Hudebně (a hlavně politicky) provokativní novinka "My se vám ozveme", již napsal s Matějem Belkem, popisuje pocit z postupné ztráty soukromí, kterou si mnozí možná ani neuvědomují.

"Píseň je to o tom, že Velký bratr nikdy nespí a vidí tě nejenom na silnici, na ulici, měří ti rychlost, teplotu a určitě si tě může kdykoliv poslechnout z tvého telefonu, mrknout do SMSky, mailu a podobně. Už jsme to tady měli a je to pořád horší. Vadí mi ta ztráta soukromí, což zpravidla předchází ztrátě svobody, jak vidíme v přímém přenosu třeba v Číně a nejenom tam," upřesňuje interpret.

Píseň startuje naplno od první sekundy nestandardním, progresivním až electro tempem. V refrénu se promění v klasickou rockovou vypalovačku podpořenou výraznými bicími, nakonec se ale vrátí původní motiv. Je to silná a výrazná skladba, jak jsme ostatně u Kollera zvyklí. Líbí se mi, že je zvukově jiná a je v ní cítit čerstvý vítr. Autor se přitom nebojí píchnout do vosího hnízda. V klipu tak vidíme archivní záběry z instruktážního filmu, který zachycuje způsoby sledování nepohodlných osob z předrevolučních let.

"Ze záběrů na mě šla tíseň a ta se stala pro mě stěžejním prvkem. Song nás ale pořád vracel k tomu podstatnému. Ke ztrátě soukromí. O to nám s Davidem šlo, na to jsme chtěli upozornit. A na tom se začalo stavět. Nic z toho, na co poukazujeme v klipu, samozřejmě není žádná novinka. Nesnažíme se tím otvírat oči, sdělovat něco, co by mělo vyvolat uvědomění si něčeho nového. Vůbec. Jen si myslíme, že není od věci na tyhle věci nezapomínat," popisuje režisér Vít Hradil.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY