Dan Bárta & Illustratosphere nahráli poetickou "Krásku a zvířený prach"

04.05.2020 00:00 - Ondřej Hricko | foto: Dan Bárta & Illustratosphere

Dan Bárta svou spolupráci s doprovodnou kapelou Illustratosphere započal již před dvaceti lety. Za tu dobu si jeho fanoušci zvykli na osobitý styl, kterému vedle výjimečného hlasu vládnou jazz a funk. Novinka "Kráska a zvířený prach" je návratem do těchto vod po dlouhých sedmi letech od alba "Maratonika".
8/10

Dan Bárta & Illustratosphere - Kráska a zvířený prach

Skladby: Jejich déšť, Kráska a zvířený prach, Jako póly, České probuzení, #HeToo, Haifa Hairdresser, Happy Ginger, Hrdina nášeho času, Má němá tvář, Než o půltón výš vyletím, Nahá tma, Oblaka dobra II, Echoes of the Egoes of the Heroes
Vydáno: 13.3.2020
Celkový čas: 52:13
Vydavatel: Warner Music
Dan Bárta v devadesátých letech vynikal v rockově energickém uskupení Alice a mnozí z tehdejších fanoušků jen těžko snášeli jeho hudební přerod v milovníka jazzu a funku. Rockovým botám dal Bárta sice vale, ale jeho spolupráce s famózními instrumentalisty v Illustratosphere přináší spoustu kvalitní hudby. Přestože novinka "Kráska a zvířený prach" nenabízí žádné překvapivé momenty, potěší svou muzikálností a citlivým autorstvím.

Znamenitý úvod nabízí hned úvodní píseň "Jejich déšť", jejíž křehkost se podobá vážkám, které má Bárta tolik rád. Omamné akustické vybrnkávání takřka záhadně láká na podmanivý verš: "Košili blíž než plášť máš a musíš mít", který díky naléhavému vokálu utkví hluboko v duši i paměti.

Právě síla intimní naléhavosti je typickým znakem Krásky a je jí prodchnuta celá nahrávka, včetně úchvatné titulní písně. Ta v sobě snoubí melancholickou až depresivní náladu i silnou vnitřní tenzi, která ne a ne propuknout v proud emocí. Bárta si s posluchačem hraje, trochu ho trápí a nedává mu nic zadarmo. Přesto je novinka v diskografii Illustratosphere jednou z těch jednodušších.

Její osobitou poetiku dokládají také texty. Nemají žádný koncepční rámec, ale oproti předchozím počinům působí srozumitelněji, se zřetelným sdělením. I zde se ovšem autor uchýlil k ne zcela obvyklým obratům a slovům (například esenciální či antagonistický). Sám připouští, že chce, aby jeho hudba cílila na náročnější posluchače a zněla vyspěle. Samolibost ale v jeho slovech nehledejme, v případě novinky jde o prosté konstatování faktu.

Zvláštností je i užití hned tří jazyků. Kromě mateřštiny a angličtiny překvapí slovenskou skladbou "Hrdina nášho času". Ta měla původně sloužit spolupráci Monkey Business s Richardem Müllerem, ale z dostaveníčka sešlo, a materiál přistál zde. Bárta se s jazykem našich sousedů popral svědomitě a výsledek nepůsobí vůbec křečovitě, byť jde o slabší kousek povedeného alba.

Dan Bárta & Illustratosphere, to je uskupení výjimečných muzikantů, kteří nevíří prach rockovým nábojem, ale minimalistickou precizností. Jejich nejnovější dílo dokládá vlastní jedinečnost na scéně a odvahu plout v ryze nemainstreamových vodách. "Kráska a zvířený prach" potřebuje posluchačův čas. Odvděčí se mu za to hlubokým hudebním zážitkem, ke kterému se bude rád vracet.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY