Drom působivým klipem "Ostny v dlani" připomínají romský holokaust

08.04.2020 17:03 - Jiří V. Matýsek | foto: Facebook interpreta

Album "Tady Bůh není!" libereckých post-metalistů Drom se v loňských výročních anketách objevovalo na předních pozicích mezi těmi nejlepšími deskami roku 2018. Silné téma romského holokaustu a tábora v Letech u Písku rezonovalo, navíc dostalo výrazně atmosférickou hudební podobu. Není proto divu, že navzdory staršímu datu vydání se kapela k nahrávce vrací. Ve středu, přesně na Mezinárodní den Romů a také při příležitosti svých desátých narozenin, zveřejnila působivý, téměř devítiminutový videoklip ke stěžejní skladbě "Ostny v dlani".

Temná, pomalu se rozvíjející píseň dostala odpovídající obrazové ztvárnění, o které se postaral tým pod vedením režiséra Davida Mencla (spolupracoval třeba s Tata Bojs nebo Kieslowski) a kameramana Jana Škopa, který je rovněž autorem námětu celého minifilmu. Ústřední motiv zavádí už úvodní titulek: "Mulo je strašidelný přízrak. Zrodí se, pokud Rom zemře nepřirozenou smrtí." Výsledek je sugestivní, symbolický a emotivní. Kromě skupiny samotné si v něm zahráli i neherci z vyloučených oblastí, jako jsou Předlice v Ústí nad Labem.

"Téma holokaustu českých Romů bylo už tolikrát zpochybněno a zneužito k politickým účelům. Jako kapela jsme prostě nechtěli přihlížet tomu, jak se tady přepisuje minulost," přibližuje kytarista kapely Charlie koncept alba i klipu a doplňuje: "Důležitou součástí desky byla její historická přesnost, která stála na celoživotní práci historiků Ctibora Nečase a Markuse Papeho. Prostřednictvím videa jsme zase chtěli předat určitou emoci, a to se myslím povedlo," doplňuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY