S antikoronavirovou písní jde do boje i Michal David. Hudbu k all-star-songu "Covid v housce" mu věnoval Xindl X

01.04.2020 18:14 - David Věžník | foto: Warner Music

S exponenciálním růstem počtu takzvaných antikoronavirových hudebních počinů bylo jen otázkou času, kdy se tématu chopí největší tuzemský hitmaker Michal David. Ostatně nedávná pseudo roztržka s Xindlem X naznačovala, že něco chystá. A to něco je nakonec - překvapivě - písnička. A ne ledajaká. Do opusu s názvem "Covid v housce" se totiž králi českého italo disca podařilo zapojit úplně všechny, kdo na tuzemské hudební scéně něco znamenají.

Je-li vám titul povědomý, vězte, že podoba s hitovkou zmíněného Xindla není vůbec náhodná. Ládek totiž pro tuto příležitost Davidovi věnoval melodii svého singlu "Láska v housce". "K této skladbě mám velmi osobní vztah, asi takový, jako má Vláďa ke svému evergreenu 'Colu, pijeme colu'. Přesto - nebo možná právě proto - jsem cítil, že je správné, aby se jí dostalo cti dostat se pod ruce mého kamaráda," prohlásil Xindl.

Ruce Michala Davida opatřily známý nápěv zbrusu novým textem a sám skladatel se pak jal využít svých kontaktů. O pomoc při nahrávání požádal všech 8 674 v Česku aktivně činných hudebnic, hudebníků a skupin. Neodmítl nikdo. "Neváhal jsem ani chvilku, byla to pro mě čest," svěřil se Martin Hrubý, který do díla nahrál jednu z kytarových linek. "Jsem přesvědčen, že čím více takových písní, tím lépe," doplnil ho Adam Uličný, mimo jiné autor antikoronavirového songu s pořadovým číslem 387, jenž přispěl backvokály. "Posílám všem srdíčka," dodala ještě Lucie Bílá, která se společně s Markétou Konvičkovou a dalšími osmi sty zpěvačkami chopila hlavního ženského partu.

Produkci skladby, která se stala hitem internetu jen přes pouhou polovinu noci, obstaral Lukáš Chromek. "Chci, aby to při živé premiéře zbořilo celý sál," popsal svou producentskou vizi. Jakmile tomu totiž budou okolnosti nakloněny, měli by všichni zúčastnění předvést píseň naživo, a to na jednom pódiu. V úvahu zatím připadá O2 arena v některém z dosud volných říjnových termínů. Pro mnohé z muzikantů to bude dosud největší koncertní milník, valná většina dokonce přeskočí takzvanou českou klubovou Mekku neboli Formu Karlín. "Nemůžu se dočkat," neskrývá nadšení Miroslav Wanek z formace Už jsme doma.

Do doby, než bude aprílový masterpiece oficiálně k poslechu, můžete si vychutnávat "Lásku v housce". Dobrou chuť.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY