Supraphon připomíná nedožité sedmdesátiny Petra Kalandry exkluzivním trojvinylem

14.03.2020 15:11 - Milan Menčík | foto: archiv Supraphonu

Vinyly jsou v posledních letech stále populárnějším nosičem a formátu CD už dávají na frak. Jelikož si letos připomínáme hned dvojí výročí Petra Kalandry, přichází vydavatelství Supraphon s trojvinylem "Petr Kalandra a ASPM, 1982 - 1990". Kalandra by se totiž 10. března dožil sedmdesáti let a 7. září uplyne pětadvacet let od jeho předčasného skonu.

Petr Kalandra 1982 - 1990
© archiv Supraphonu
Výběr písní měli na svědomí dcera Karolína a kapelník Jan Spálený. Dohromady dali celkem třicet dva skladeb, které nesou nezaměnitelný Kalandrův rukopis textaře, zpěváka, kytaristy či hráče na foukací harmoniku. "Je to poslouchání velice pestré, a přece stylově naprosto sjednocené malou partou - vedle zpěváka/multiinstrumentalisty Spáleného už jen dechař František Havlíček - posílenou řadou výtečných studiových hostů," naznačuje editor alba Karel Deniš. Trojvinyl obsahuje kompletní podobu dnes už nesehnatelného dvojalba z roku 2010 a obal z 3. dílny grafiků Karla Halouna a Luďka Kubíka. Ti při své práci vyšli z původního návrhu obalu CD.

Také zvuk má novou podobu. Master pro 180gramové vinyly se chystal ve studiu Sono pod taktovkou Pavla a Adama Karlíkových, vnitřní sáčky obsahují spoustu dokumentačních údajů a fotografií a nechybí ještě mikrotenový obal. "Vzpomínka na skvělého muzikanta a člověka s mimořádným osudem tak zaslouženě dostala důstojnou podobu ve formátu, který právě v době Kalandrova odchodu také mizel. Zpět se vrátilo bohužel jen LP - a tato tři nesou mohutnou dávku výtečných nahrávek, připomínajících jednu z důležitých hudebních postav konce šedesátých až poloviny devadesátých let minulého století," doplňuje Deniš.

Album si lze objednat zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY