Chief Bromden oslavují s albem "Slunovrat" periferii

05.03.2020 09:08 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Vítězové minulého ročníku soutěže 1Band2Play Chief Bromden přicházejí s debutovou deskou. Kapela, která se na koncertech ráda označuje za sudetsko-slováckou, většinu svých písní poskládala na eskapistických soustředěních v Bílých Karpatech a severních Čechách, kde nasála atmosféru strážnických folklorních veselic i sudetského hospodského undergroundu. A nahrála album "Slunovrat", které jazykem chaotického post-rocku oslavuje dění na periferii. Deska vychází 8. dubna na platformě Full Moon Forum.

Nápad zarámovat album folklorní tematikou vzešel od kytaristy Luby, když pracoval v Etnologickém ústavu: "Našel jsem v archivu fotku, která mě ohromně fascinovala. Zjistili jsme, že postavy v kápích na obrázku jsou Lucky, které v bílých pláštích dřív na zimní slunovrat chodily po českých a moravských vesnicích. Kontrolovaly třeba, jestli je v domácnostech uklizeno, případně vyhrožovaly, že zlobivým dětem rozpárají břicho. Tahle temná tradice nás zaujala tak moc, že jsme si fotku vypůjčili na obal." Aby Chief Bromden vyvážili temnotu, která z fotky sálá, pojmenovali album "Slunovrat". Chtějí totiž připomínat, že i tyhle hororové staročeské tradice jsou ve skutečnosti oslavou naděje a radosti. To stejné platí pro jejich hudbu.

Kapela se na scéně pohybuje od roku 2018, nejde ale o žádné nováčky. Před Chiefem prošli kluci kapelami jako Manon Meurt nebo Shadow Area. Během své poměrně krátké existence již stihli vystoupení na festivalech Colours Of Ostrava nebo Beseda u Bigbítu a také vítězství v talentové soutěži časopisu Full Moon a Colours Of Ostrava 1Band2Play. Debutové album "Slunovrat" pokřtí Chief Bromden v Praze (15. dubna Café v lese) a v Brně (14. dubna Kabinet MÚZ), ale i v Novém Boru (8. května ve Vedlejší koleji) a ve Veselí nad Moravou (15. května v Kafé v kině).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY