Nové desky 8/2020 - od Lisy Loeb přes Marka Ztraceného po Five Finger Death Punch

03.03.2020 06:47 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Když pomineme album Marka Ztraceného a Five Finger Death Punch, chybí tentokrát známá jména. Zastoupí je několik držitelů Grammy v čele s Lisou Loeb, Jamesem Taylorem, Sérgio Mendesem, Zaytovenem nebo bluesmanem Robertem Crayem. K nim se připojí i v minulosti nominovaní Tycho, The Secret Sisters či Caribou.
V pátek 28. února vyšly tyto nové tituly:

Lisa Loeb - A Simple Trick To Happiness (Furious Rose Productions)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Lisa Loeb - A Simple Trick To Happiness
Americká písničkářka Lisa Loeb se proslavila v roce 1994, kdy dobyla svět s hitem "Stay (I Missed You)". Ačkoli se od té doby v Evropě už takto neprosadila, předloni si například odnesla Cenu Grammy za Nejlepší album pro děti. Prvním dětským albem bylo v roce 2003 "Catch The Moon" a od té doby je střídá s těmi pro dospělé. Letos se tedy dostalo na to dospělé, které nese název "A Simple Trick To Happiness ". Společně s producentem Richem Jacquesem pro něj připravila jedenáct písniček, včetně úvodní "Doesn't It Feel Good", v níž se potkala s další americkou písničkářkou Michelle Branch. Zda by nová deska mohla znamenat návrat Lisy Loeb do Evropy, můžete zkoumat na jejím YouTube kanálu .


Five Finger Death Punch - F8 (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme 62923
žánr: heavy metal

Five Finger Death Punch - F8
Novinka americké heavymetalové formace Five Finger Death Punch "F8" (čti "Fate") patří mezi nejočekávanější nahrávky moderní metalové scény. Nástupce dva roky starého počinu "And Justice For None" přináší třináct kousků a tři další bonusy navrch. Z rádií můžete znát již trojici singlů "Inside Out", "Full Circle" a "Living The Dream". Podle kytaristy kapely Zoltana Bathory je nový materiál důkazem zmrtvýchvstání FFDP. Úzce souvisí se snad vyhranými bitvami nad závislostmi frontmana Ivana Moodyho. Ukázky z novinky najdete k poslechu na YouTube.com.


Marek Ztracený - Planeta jménem stres (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Marek Ztracený - Planeta jménem stres
Marek Ztracený poněkud překvapivě vydal svoji sedmou desku "Planeta jménem stres", kterou si jeho fanoušci mohli poprvé koupit exkluzivně na jednom z jeho koncertů v O2 areně. Deska, která se do běžné distribuce dostala ve středu, nabízí jedenáct písniček, které muzikant ze Železné Rudy natočil ve frýdštejnském studiu DC Sound pod producentským dohledem Dalibora Cidlinského jr. (Xindl X, Slza, Tomáš Klus). I přes svůj název se jedná o velmi pozitivní nahrávku, na níž uslyšíte i dva hosty - poslední SuperStar Terezu Maškovou a slovenského rappera Rytmuse. Vzhledem k datu vydání už jste si mohli přečíst recenzi Josefa Martínka. Jeho názory můžete konfrontovat s těmi svými při poslechu ukázek na stránkách vydavatelství Supraphon.


Dark Fortress - Spectres From The Old World (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: black metal

Dark Fortress - Spectres From The Old World
Blackmetaloví odborníci, kapela Dark Fortress, se vrací s další deskou. "Spectres From The Old World" přináší dvanáct nových skladeb, jejichž ukázky si můžete poslechnout na stránkách internetového obchodu Amazon. Tematicky muzikanti navazují na nahrávku "Veneral Dawn" z roku 2014, přičemž novince podle nich nechybí větší agresivita a přímost.


James Taylor - American Standard (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

James Taylor - American Standard
Americká písničkářská legenda James Taylor se vrací po pěti letech od poslední desky "Before This World", a jak napovídá název "American Standard", jubilejní dvacátá nahrávka tohoto hudebníka přinese písně prověřené časem i vkusem posluchače. Do výběru celkem čtrnácti skladeb zařadil takové klasiky jako třeba "Moon River", "Teach Me Tonight", "The Nearness Of You", "Ol' Man River" či "Pennies From Heaven". Do studia si pozval řadu významných hudebníků, namátkou jmenujme například houslistu Stuarta Duncana (Diana Krall), perkusistu Luise Conteho (Phil Collins), bubeníka Steva Gadda (Paul Simon, Eric Clapton) nebo bratra Alison Krauss, kontrabasistu Viktora Krausse. Co v tomto hvězdné týmu upekli, ochutnáte na hudebníkově YouTube kanálu.


Caribou - Suddenly (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / neo-psychedelie / indietronica

Caribou - Suddenly
Kanadský skladatel a muzikant Dan Snaith se po odbočce k projektu a jménu Daphni letos opět vrací ke svému hlavnímu projektu s názvem Caribou a po poměrně dlouhých šesti letech vydává album "Suddenly". Původně měl pro nahrávku zhruba devět set hudebních nápadů, z nichž nakonec vzniklo dvanáct skladeb, v nichž se tematicky věnuje neustálému vývoji rodinných vztahů a vztahů s přáteli. Co je tím myšleno, můžete pátrat na speciálním YouTube profilu, případně naživo v dubnu v pražském Foru Karlín.


Robert Cray - That’s What I Heard (Nozzle Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues / blues rock

Robert Cray - That’s What I Heard
Americký zpěvák a kytarista Robert Cray se už pomalu, ale jistě začíná řadit mezi legendy svého žánru, a tak každé jeho nové album je v bluesovém světě pořádná událost. Novinka dostala název "That’s What I Heard" a je jeho první sólovou nahrávkou po šesti letech. Dvanáctka písniček je kombinací jeho vlastní tvorby a zároveň poctou jeho vlastním hrdinům soulu, rhythm and blues a gospelu, jako jsou Don Gardner, Billy Sha-Rae, Dennis Coffey a Earl Van Dyke. Producentem alba je bubeník Steve Jordan, který má prsty i v předchozí desce, již Cray nahrál s uskupením Hi Rhythm. První dvě ochutnávky servíruje muzikant na svém Youtube.com.


Tip týdne

Sierra Hull - 25 Trips (Rounder Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: bluegrass

Sierra Hull - 25 Trips
Americká bluegrassová mandolinistka Sierra Hull nás dosud míjela, což zřejmě nebylo správně. Už v jejích jedenácti letech si jí všimla Alison Krauss a začala ji podporovat. Díky tomuto mentorování dosud hudebnice vydala celkem čtyři řadovky, vysloužila si nominaci na Grammy, a dokonce si zahrála i v Bílém domě. Její čtvrté album, které nazvala "25 Trips", by nám tedy už uniknout nemělo, zvlášť po tom, co jej první reakce začaly přirovnávat ke Chrisu Thilemu a jeho Nickel Creek. Pokud byste potřebovali ještě nějaké další lákadlo, pak vězte, že jí na desce doprovázeli vedle bratra Alison Krauss Viktora Krausse na kontrabas také jeden z nejlepších bluegrassových kytaristů světa Bryan Sutton a neméně slavný Justin Moses na dobro. Seznámení se Sierou Hull a její novou kolekcí můžete absolvovat na jejím YouTube proflu.


Lil Keed, Zaytoven, Lil Gotit & Lil Yachty - A-Team (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / trap

Lil Keed, Zaytoven, Lil Gotit & Lil Yachty - A-Team
Americký producent, klávesista a DJ Xavier Lamar Dotson aka Zaytoven má na svém kontě spolupráci například s Future, Guccim Manem či Usherem, s nímž obdržel Grammy za album "Raymond v. Raymond". Už nějaký čas ale vydává i počiny pod svým jménem a k jejich nahrávání si často přizve nějakého hosta. Pro letošní projekt "A-Team" se dal dohromady hned se třemi - jsou jimi rappeři Lil Keed, Lil Gotit a Lil Yachty. Společnými silami připravili celkem deset tracků a do dvou z nich si přizvali ještě jako hosty rappery G Herbo a Dae Dae. Výsledek uslyšíte na YouTube kanálu Zaytovena.


Beneath The Massacre - Fearmonger (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: death metal

Beneath The Massacre - Fearmonger
Po dlouhých osmi letech přichází deathmetalová formace Beneath The Massacre s nástupcem úspěšné nahrávky "Incongruous". Deska dostala do kolébky název "Fearmonger" a fanoušky potěší desítkou nových skladeb. Ty se tematicky dotýkají kapitalismu, populismu a omezenectví lidí. Přesvědčte se sami po poslechu kousku "Autonomous Mind" na YouTube.com a o svůj názor se s námi podělte do komentářů.


The Secret Sisters - Saturn Return (New West)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americana / folk / country rock

The Secret Sisters - Saturn Return
The Secret Sisters se k natočení svého čtvrtého alba "Saturn Return" opět vrátily do domácího studia Brandi Carlile, aby zde pod producentským dohledem majitelky a Tima a Phila Hanserothových natočily desítku písniček, které oscilují mezi americanou, folkem, country a rockem. Americké sesterské duo přesto nevstupovalo do stejné řeky jako před třemi lety, dámy tentokrát totiž nahrávaly coby nastávající matky a na náladě desky se to pochopitelně podepsalo. První reakce jsou veskrze pozitivní, a tak uvidíme, zda si i tentokrát vyslouží nominaci na Grammy jako v případě předchůdce. Koumat nad tím můžete při poslechu ukázek na jejich YouTube profilu.


Tycho - Simulcast (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: chillwave / down tempo / post rock

Tycho - Simulcast
Je to teprve pár dnů, co v pražské Roxy vystoupil Scott Hansen aka Tycho, a nyní ho tu máme znova s albem "Simulcast". De facto se nejedná o kolekci nových kusů, ale o instrumentální verzi předchozí, na Grammy nominované desky, "Weather". Nahrával ji společně s producentem Countem a sám o ní prohlásil: "Díky těmto dvěma albům jsem chtěl představit stejné myšlenky ve dvou jazycích, jednom více doslovném a ve druhém, který je více otevřený interpretaci." Zda vám bude bližší původní podoba, nebo spíše ta současná, zjistíte na bandcamp profilu Tycha.


Eric Lu - Chopin 24 Preludes Op. 28, Brahms, Schumann (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Eric Lu - Chopin 24 Preludes Op. 28, Brahms, Schumann
Cenami ze světových soutěží, včetně prestižní varšavské International Fryderyk Chopin Piano Competition, ověnčený klavírista Eric Lu nám představí své druhé album, postavené právě na Chopinově tvorbě. Základem je jeho čtyřiadvacet preludií, nicméně jak napovídá název a celkový počet jednatřiceti skladeb, doplnil je americko-čínský virtuos ještě kusy od Johannese Brahmse a Roberta Schumanna. Jejich seznam a ukázky hledejte na stránkách vydavatelství Warner Classic.


Sérgio Mendes - In The Key Of Joy (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: bossa nova / latin pop

Sérgio Mendes - In The Key Of Joy
"In The Key Of Joy" je prvním albem Sérgia Mendese po pěti letech a za tu dobu se mu nastřádalo poměrně dost materiálu. Na dvou CD nabídne slavný brazilský hudebník osmadvacet písniček a také nespočet hostů, z nichž většinu budou znát spíše zasvěcení. Vedle poměrně známých Commona a will.i.ama se po bok někdejšího člena Brasil '66 postavili například Cali y El Dandee, Buddy, Hermeto Pascoal, Roge, Guinga, Sheléa, Sugar Joans, Gracinha Leporace a Joe Pizzulo. Pokud máte chuť si trochu hodit bokem, je vám k dispozici Mendesův YouTube kanál.


Lil Baby - My Turn (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / pop / pop rock

Lil Baby - My Turn
Americký rappper Lil Baby se prozatím neprotáhl do té nejužší špičky americké rapové scény, ačkoli s nominací na Grammy a platinovým oceněním dva roky starého debutu k tomu nemá příliš daleko. Je možné, že se mu to povede již s druhým albem "My Turn", které uvedl singl "Catch the Sun" z filmu "Queen & Slim". Ten pochází z produkce Hit-Boye, k němuž se připojili například Murda Beatz, Wheezy, DJ Paul, Twysted Genius, Tay Keith nebo Quay Global. Nechybí ani několik hostů, jako jsou Future, Lil Uzi Vert, Lil Wayne, Gunna či Young Thug. Výsledek uslyšíte na rapperově YouTube.


V krátkosti

  • Cierra Ramirez - Over Your Head (Tribeca)
    Americká herečka známá například ze seriálu "The Fosters" se pustila i do hudební kariéry a vydává debut "Over Your Head". S desítkou písniček, v nichž si zahostovali Bulova a Trevor Jackson, se můžete seznámit na jejím YouTube.
  • Daniel Davies - Signals (Bertus)
    Britský hudebník Daniel Davies, který se proslavil spoluprací s režisérem Johnem Carpenterem, vydává nové album "Signals". Osm skladeb uslyšíte na muzikantově bandcampu.
  • The Waco Brothers - Resist! (Bertus)
    Country-rockoví The Waco Brothers se vracejí po čtyřech letech s albem "Resist!". První dvě z celkového počtu dvanácti skladeb můžete slyšet na soundcloud profilu labelu Bloodshot.
  • Warren Wolf - Reincarnation (Bertus)
    Stejně dlouhou pauzu jako předchozí interpret měl také americký jazzový vibrafonista Warren Wolf. Jeho album nese příznačný název "Reincarnation" a v jeho deseti skladbách vzdává hold soulovým a R&B hitům devadesátých let. Jakým, zjistíte na webu labelu Mack Avenue.


Dále vychází:

Aevum - Multiverse (Bertus)
Alabaster Deplume - To Cy & Lee: Instrumentals Vol. 1 (Bertus)
Angelica Garcia - Cha Cha Place (Bertus)
Ava - Waves (Bertus)
Behzod Abduraimov - Rachmaninoff In Lucerne - Rhapsody On A Theme Of Paganini, Symphony No. 3 (Sony Music)
Big Gigantic - Free Your Mind (Bertus)
Blood And Sun - Love & Ashes (Bertus)
Brooke Bentham - Everyday Nothing (Bertus)
Bullion - We Had A Good Time (EP) (Bertus)
Compagnia Di Punto - Beethoven: Symphonies Nos. 1-3 (Arr. By Ries & Ebers) (Sony Music)
Doctor Fluorescent - Doctor Fluorescent (Bertus)
Four Year Strong - Brain Pain (Pure Noise)
Gigi Masin - Calypso (Bertus)
Glacier Veins - The World You Want To See (Bertus)
Gladie - Safe Sins (Bertus)
Grimm Grimm - Ginormous (Bertus)
Holy - Ryder (Bertus)
Chronicles Of Hate - The Birth Of Hate (Bertus)
Insect Ark - The Vanishing (Bertus)
Jeremy Neale - We Were Trying To Make It Out (Bertus)
Jóhann Jóhannsson & Yair Elazar Glotman - Last And First Men (Bertus)
Kassa Overall - I Think I’M Good (Bertus)
Kevin Krauter - Full Hand (Bertus)
Kvaen - The Funeral Pyre (Bertus)
Leo Takami - Felis Catus And Silence (Bertus)
Lié - You Want It Real (Bertus)
Mia. - Limbo (Sony Music)
Milan Lasica - Mojich Osemdesiat (Opus)
Mobs - Cinema Paradiso (Bertus)
Neaera - Neaera (Bertus)
Night Crowned - Impius Viam (Bertus)
Niklas Paschburg - Svalbard (Bertus)
Real Estate - The Main Thing (Deluxe) (Bertus)
Různí - Nářečí v moravských lidových písních ()
Shell Of A Shell - Away Team (Bertus)
Soccer Mommy - Color Theory (Bertus)
Stallion - Slaves Of Time (Bertus)
Stallion - Slaves Of Time (Deluxe) (Bertus)
The Undertones - West Bank Songs 1978-1983 - A Best Of (Warner Music)
Thokkian Vortex - Thy Throne Is Mine (Bertus)
Today Is The Day - No Good To Anyone (Warner Music)
Tombs - Monarchy Of Shadows (EP) (Bertus)
Toundra - Das Cabinet Des Dr. Caligari (Bertus)
Wajatta - Don't Let Get You Down (Bertus)
Wasted Shirt (Ty Segall & Brian Chippendale) - Fungus II (Bertus)
Yuksek - Nosso Ritmo (Bertus)
ZZ Top - That Little Ol’ Band From Texas (DVD) (Universal)

Vychází na vinylu:
Alabaster Deplume - To Cy & Lee: Instrumentals Vol. 1 (Bertus)
Angelica Garcia - Cha Cha Place (Bertus)
Ava - Waves (Bertus)
Baker Chet - Baker Chet Sings (Universal)
Beneath The Massacre - Fearmonger (Sony Music)
Big Gigantic - Free Your Mind (Bertus)
Blood And Sun - Love & Ashes (Bertus)
Blue Effect - Nová Syntéza / Komplet (Supraphon)
Borknagar - Borknagar (Mystic Production)
Brooke Bentham - Everyday Nothing (Bertus)
Bullion - We Had A Good Time (EP) (Bertus)
Caribou - Suddenly (Bertus)
Daniel Davies - Signals (Bertus)
Dark Fortress - Spectres From The Old World (Sony Music)
Doctor Fluorescent - Doctor Fluorescent (Bertus)
Doors - The Soft Parade Lp (Warner Music)
Five Finger Death Punch - F8 (Mystic Production)
Gigi Masin - Calypso (Bertus)
Gladie - Safe Sins (Bertus)
Grimm Grimm - Ginormous (Bertus)
Henrik Lindstrand - Nattresa (Bertus)
Holy - Ryder (Bertus)
Insect Ark - The Vanishing (Bertus)
James Taylor - American Standard (Universal)
Jeremy Cunningham - The Weather Up There (Bertus)
Jeremy Neale - We Were Trying To Make It Out (Bertus)
Kassa Overall - I Think I’m Good (Bertus)
Kaytranada - Bubba (Sony Music)
Kevin Krauter - Full Hand (Bertus)
Leo Takami - Felis Catus And Silence (Bertus)
Lié - You Want It Real (Bertus)
Mia. - Limbo (Sony Music)
Mobs - Cinema Paradiso (Bertus)
Mondo Generator - Shooters Bible (Bertus)
Neaera - Neaera (Bertus)
Niklas Paschburg - Svalbard (Bertus)
Nina Hagen - Was Denn? (Sony Music)
Real Estate - The Main Thing (Bertus)
Robert Plant - Digging Deep Lp (Warner Music)
Sérgio Mendes - In The Key Of Joy (Universal)
Shakra - Mad World (Mystic Production)
Shell Of A Shell - Away Team (Bertus)
Soccer Mommy - Color Theory (Bertus)
St.vincent - Nina Kravitz Pesent Masseduction Rewired (Universal)
Stallion - Slaves Of Time (Bertus)
Stanley Turrentine - Comin' Your Way (Universal)
The Allman Brothers Band - Trouble No More: 50Th Anniversary Collection (Bertus)
Today Is The Day - No Good To Anyone (Warner Music)
Tombs - Monarchy Of Shadows (EP) (Bertus)
Toundra - Das Cabinet Des Dr. Caligari (Sony Music)
Tycho - Simulcast (Bertus)
Waco Brothers - Resist! (Bertus)
Wajatta - Don't Let Get You Down (Bertus)
Wasted Shirt (Ty Segall & Brian Chippendale) - Fungus II (Bertus)
Wishbone Ash - Coat Of Arms (Bertus)

Reedice:
Blue Effect - Nová Syntéza / Komplet (Supraphon)
Borknagar - Borknagar (Mystic Production)
Dark Funeral - Diabolis Interium (Re-Issue + Bonus) (Sony Music)
Nový orchestr Jaroslava Ježka, Bajo Trio 81 - Život je jen náhoda (Supraphon)
The Allman Brothers Band - Trouble No More: 50Th Anniversary Collection (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY