"Neposlušnost" Zrní je do nebe volající klid

10.02.2020 16:52 - Hana Bukáčková | foto: Petra Charvátová

Kapela Zrní pilotním singlem "Neposlušnost" ohlašuje své šesté řadové album "Nebeský klid" (zvláštně protichůdné názvy, že?). To vzniklo za pomoci producentů Ondřeje Ježka a Jonatána Pastirčáka alias Pjoniho a vyjde počátkem března.

"Na týhle desce jsem chtěl psát přímočaře. Nevopisovat to a nepoetizovat. Vyjádřit jasnej postoj. Nijak jsem to neplánoval, prostě to přišlo a já jen pozoroval, jak další a další text je o aktuálním dění, o ekologii, politice, společnosti. Jsou tam ale i texty osobní a lyrický, ale těch 'angažovanejch' je na desce víc než na deskách minulejch," říká frontman Honza Unger.

První singl tuto přímočarost jen potvrzuje. Jeho tématem je mezigenerační střet - stavy, kdy starší neuznávají ty mladší, protože se chovají jinak, než byli zvyklí u sebe. "Text mě napadl v dodávce, když jsem si četl zprávy. O generačnim střetu, kterej se odehrává, co je lidstvo na světě, ale v jistejch dobách je nějak výraznější, je to velkej zlom, kdy dinosauři narazej do zdi. Nastupující generace žije úplně v jinejch reáliích než jejich rodiče, má úplně jiný uvažování, jiný tempo," dodává Unger.

Když tuto písničku kapela nahrávala ve studiu, byli jsme u toho. Oproti jamu ve zkušebně je nyní stopáž o dvě třetiny kratší a finální podoba zní velmi dobře. Úchvatný elektronický začátek, roztěkané, dramatické housle a hostující dětský pěvecký sbor BezNot přinášejí do kapely nový zvuk, nepřebíjejí ale její typický rukopis.

Běhací videoklip vznikal na bývalé protiletadlové raketové základně Klondajk u Dobříše pod vedením režisérky Johany Ožvold. Ukazuje vytrvalost mladých, (ne)únavnost starších a symbolizuje boj se životními překážkami.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY