Na Eurovizi letos pojede Ben Cristovao. V Jazz Docku své výhře nemohl uvěřit

05.02.2020 13:16 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Celkem sedm soutěžících se letos utkalo o účast na Eurovision Song Contest 2020, a jestli se během slavnostního večera v pražském klubu Jazz Dock na něčem shodli, tak na tom, že zejména poslední dva týdny pro ně všechny byly hodně vyčerpávající. Šest z nich už si ale může oddychnout - do Rotterdamu jede Benny Cristo.

Live: Vyhlášení národního kola Eurovize

místo: Jazz Dock, Praha
datum: 3. února 2020
support: Lake Malawi, Martina Bárta

Třetí únorový den v pražském Jazz Docku patřil vyhlášení vítěze národního kole pro letošní ročník Eurovize. Navázat na šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018 nebo se alespoň vyrovnat postupu Lake Malawi z minulého roku tentokrát bude pokoušet Ben Cristovao. Ten bude v soutěži vystupovat pod jménem Benny Cristo.

Největší favorit a nejznámější tvář ze sedmi účastníků ale výhru neměl vůbec jistou. Ačkoliv má suverénně nejsilnější sociální sítě a nejpočetnější fanouškovskou základnu (pořadatelé se pochlubili, že letos přišlo do soutěže vůbec nejvíce hlasů), konkurence byla velká a sám Ben při vyhlášení uznal, že si svou výhrou není vůbec jistý. Výsledné hodnocení, v němž získal 22 bodů z možných 24, jeho tezi potvrdilo. Hlasy v Eurovizi totiž adepti získávají ze tří kanálů. Hlasující fanoušci z České republiky Benovi nadělili bodů nejvíce, avšak druhý kanál, tedy fanoušci ze zahraničí, preferoval začínající kapelu We All Poop. Třetím kanálem byla odborná porota, kterou tvořili účastníci minulých ročníků z ostatních států (tedy nikoliv Lake Malawi & spol.). Ti dali nejvíce bodů zpěvačce vystupující pod jménem Barbora Mochowa.

Výsledné pořadí tedy bylo následující. Vítěz je jasný, na druhém místě skončili Elis Mraz a Čis T, třetí Barbora Mochowa, čtvrtí We All Poop, pátý Karelll a na šestém a sedmém místě shodně s devíti body bývalá vokalistka Mikolase Josefa, která si říká Pam Rabbit, a spolu s ní Olga Lounová. Ta všem finalistům donesla lahev s alkoholem, který začala roznášet během svého prostoru pro minirozhovor s moderátorem, takže se na ni v tu ránu sesypali fotografové nejen bulvárních médií.

Zhruba hodinový program bohužel neumožnil finalistům předvést své písně naživo, na dvě skladby se ale na pódiu ukázali nejprve sympatičtí Lake Malawi a po nich ještě Martina Bárta se sestrou Kristýnou, která ji doprovodila na piano. Soutěžním songem ze své účasti před třemi lety zpěvačka nadchla publikum a očividně zaujala i letošního vítěze, bohužel ale pak zvolila "Human" od Rag'n'Bone Mana a v ní svým afektovaným přednesem pomyslné body zase ztratila.

Benny Cristo se tak podívá do nizozemského Rotterdamu, kde bude Českou republiku reprezentovat v průběhu května, a my mu budeme držet palce, aby jeho afropopem šmrncnutý kousek "Kemama", který roste s každým dalším poslechem, přinesl i vytoužený mezinárodní úspěch.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY