Hutný kytarový pudink v Rock Café

24.03.2003 20:44 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Sobota 22. března 2003, klub Rock Café, Praha. Hodně kytar, řevu, tetovaných paží, nejvíce ze všeho sprostých slov. Susan Said, the.switch, Hraczki, Luca Brasi, Artery, 4LYN. International Music Pudding. Více naše reportáž s fotografiemi.
Hraczki
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Zákulisní rozpis harmonogramu, který byl dle upozornění "Later You Come, Less You Play" festovně závazný pro všechny skupiny, dával tušit, že sobota 22. března nebude večerem plným zpoždění. Právě naopak, vše šlapalo jako čerstvě seřízené Volvo. V šest hodin to rozpálila americká písničkářka, ovšem notně drsná a otrhaná a nekompromisní a řádně vulgární, Susan Said, kterou pražské publikum přivítalo v počtu několika desítek lidí. Nikoho nepřekvapovalo, že klub se zaplňoval postupně a zámořská diva tentokrát zprostředkovala zábavu těm několika návštěvníkům, kteří dorazili načas. "Včera v Plzni to byl fakt nářez. Přes dvě stě lidí, parádní atmosféra, super na každej pád," pochvaloval si první zastávku International Music Pudding organizátor Martin Fořt v přestávce mezi prvním vystoupením a druhými the.switch. Jejich dvojnásob tvrdému setu přihlíželo zhruba dvojnásob fanoušků, jenom stejně špatný zvuk zůstal. Ačkoli the.switch - jak už to bývá - jsou při koncertě podstatně zábavnější než na desce, která je svou poplatností nu-metalovým klišé bezbřeze nudná, nepovedená akustika první poloviny řádění nedala plně vyniknout jejich elánu a energii.

Artery
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Pauzy mezi jednotlivými kapelami byly překvapivě krátké, maximálně pár minut, takže si člověk pomalu ani nestihnul dát pivo, natož si někde popovídat. Nějak to však nevadilo, protože třetí na řadu přišli Hraczki, a to pro mě byl malý vrchol festivalu. Plně chápu lidi z EMI, kteří vydávají této partičce v květnu album, neboť oni jsou velmi dobří ve studiu, ale o sto procent lepší na pódiu. Poznat pecky z demosnímku, který mám doma, při koncertu je malým oříškem, poněvadž Hraczki se mění ve zběsilou crossoverovou skupinu, střídající metalové pasáže s hip-hopem a popem a lidovkou atd. Vskutku barvitá slátanina, která si zaslouží maximální posluchačovu pozornost. Vřele doporučuji. Zajímaví a diváky nesmírně očekávaní byli i následující Luca Brasi. Nebyli sice zdaleka vtipní a nápadití jako předchůdci, dokázali ovšem, že moderní kombinaci HC a scratchingu (DJ Braindread) mají propracovanou na solidní profesionální úrovni, a pokud se náhodou někde nedostávalo invence, nahradili ji euforickou agresivitou, tu zpívanou česky, onde anglicky.

4LYN
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Ačkoli za hlavní hvězdy byli vydáváni němečtí 4LYN, skutečným vrcholem se pro těch pár set návštěvníků (cca tři sta lidí) stali bulharští Artery, kteří mají bohaté zkušenosti s pražskou klubovou scénou, kde dlouhou dobu působili. Důvod úspěchu je nasnadě - jednak přišla spousta jejich kamarádů, jednak Bulhaři sviští na stále ještě populární vlně a la System Of A Down kontra Korn. Aranžersky byla "tepna" nejzajímavějším bodem programu, protože zpěvák nehraje na klasickou kytaru, nýbrž na balalajku (nebo co to je). Snad jen v té době už konsolidovaný zvuk mohl být při etnických sekvencích barvitější a výraznější (Artery se nechávají silně inspirovat bulharským folklórem, podobně jako SOAD tím arménským). Artery nasadili laťku vysoko především co se návštěvnosti týče a na to doplatili němečtí 4LYN. Přeci jen komerčními konvencemi více svázaný popový rap-metal čpěl v úvodu po řízném etno-metalu nudou. Jenže zdání klame, o tom nemohlo být vzápětí pochyb. Zpěvák Ron "Braz" a jeho kumpáni předvedli když nic, tak vysoce profesionální show, při které se mohli uvolnit i zarytější fanoušci metalového undergroundu. Energii, hyperaktivní nasazení, ani jedno z toho nešlo 4LYN vytknout, škoda jen, že tou dobou už byl hlavní sál Rock Café poloprázdný. Ani přídavek kvůli časovému plánu nemohli Němci několika věrným, nadšeným fandům nadělit... Řekl bych ale, že jim i návštěvníkům se večer líbil, ostatně se Ronnie v backstagi rozplýval: "Mně je úplně jedno, kde hrajeme a kolik je tam lidí, protože Čechy jsou prima v tom, že tu každý hulí!" Tak to vidíte, i kdyby třetí a poslední koncert ze série International Music Pudding v Litoměřicích dopadl bídně, někdo bude z putováním po klubech určitě spokojen.

International Music Pudding, Rock Café, Praha, 22.3.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY