Selena Gomez se na albu "Rare" vyzpívala ze svých démonů a bolístek

20.01.2020 00:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Nenechali na ní nit suchou. Psali, že je zničená, tlustá a psychicky na dně. Mlčky to trpěla. Teď se Selena Gomez vrací s albem "Rare", na kterém dala svým emocím průchod. Je na něm otevřenější a sebevědomější. A hned v první písni zpívá: "Nejsem dokonalá, ale vím, že jsem jedinečná."
8/10

Selena Gomez - Rare

Skladby: Rare, Dance Again, Look At Her Now, Lose You To Love Me, Ring, Vunerable, People You Know, Let Me Get Me, Crowded Room (feat. 6lack), Kinda Crazy, Fun, Cut You Off, A Sweeter Place (feat. Kid Cudi)
Vydáno: 10.1.2020
Celkový čas: 41:53
Vydavatel: Universal
Téměř půl dekády dělí poslední desku "Revival" od aktuálního počinu "Rare". Prostoru k odpočinku měla Selena Gomez pramálo. Činila se hudebně, ale především byla tučným soustem v očích bulvárních novinářů. Její vztah s Justinem Bieberem byla telenovela na několik pokračování, kterou sledoval celý svět. A zdálo se, že jeho rozpadem se rozčeřené vody uklidnily. Tehdy se začala objevovat po boku The Weeknda, svět ovšem netušil, že svádí boj s lupusem, kvůli kterému musela zrušit část turné, včetně pražského koncertu, a poté podstoupit i transplantaci ledviny. Pak přišel rozchod (The Weeknd se z něj vyzpíval před celým světem) a bohužel i několik psychických kolapsů.

Na mladou ženu docela pořádná porce emocí a situací, které bylo nutno korigovat. A své pocity teď rozmělnila i mezi své posluchače. "Rare" je osobní album, na kterém prostřednictvím své otevřenosti zpěvačka získává zpátky svou sebedůvěru. Seznam spolupracujících je sice delší než účty za vánoční nákupy, ale Gomez se textově podílela na všech písních.

Jejím největším handicapem je hlas. Během celé stopáže se do rizika nepouští a přešlapuje v bezpečných mělčinách. Na první poslech zní nahrávka jednolitě, nabízí jen jeden vrchol, a to singlovou "Lose You To Love Me". S větším objemem poslechů nabídne kotouč škálu pocitů a nálad od nevinnosti až po hravost a naštvání. Selena pěje mírně, ale ona nikdy nebyla divoký ždímač emocí a ronička slz na počkání. Stojí před posluchači ve své prostotě a konstatuje, jaké to pro ni všechno bylo.

Zaujme camilocabellovský song "Ring", který se svým hloupoučkým refrénem zaryje do mysli. Zato "Vulnerable" už ukazuje její vážnější tvář. Už podle názvu servíruje zpěvaččinu zranitelnost a lidskost, Selena si upřímně klade otázky "Kdybych ti dala všechnu svou důvěru, pohrával by sis s ní, dokud bys ji nerozbil? Kdybych byla to nejlepší, co tě kdy potkalo, poznal bys to?" A právě tyhle údery přímo do srdce, které si každý může spojit s jejím spletitým příběhem vztahů a zdraví, dělají z "Rare" její nejosobitější a nejdospělejší počin. Jako by až teď po těch letech ukázala světu, jaká skutečně je.

Další písní, v níž dává do banku své city, je "Cut You Off". Z jejího radostného švitoření a podbízivého refrénu můžou uniknout povzdechy, že jí vztah, od kterého se chtěla odstřihnout, stál zdraví a že se sama diví, jak takovou hloupost mohla zaměnit za lásku. Co úplně nevyšlo, je rádoby taneční song "Dance Again". Tady se projevuje, jak mladé Texasance chybí větší vokální naléhavost. A při poslechu poslední skladby "A Sweeter Place", na kterou si pozvala Kida Cudiho, jsem se musela mrknout, jestli mi pořád hraje Selena, nebo mi Spotify začalo přehrávat někoho z podobných interpretek - hlasem mi v něm hodně připomíná krajanku Dayu.

Výhodou je, že nevsadila na dva tři singly obložené vatou. Nekoketuje sice s ráznějšími rytmy, ale žánrovou rozmanitost nabízí slušnou. Na "Rare" si při každém poslechu můžete najít něco nového. Navíc i přes hromadu producentů pořád zanechává vědomí, že je to Selena Gomez a její příběh, který chce povyprávět. Trnitá cesta za sebeláskou a momentem, kdy si začala vážit sama sebe. A aby k tomu mohla dospět, potřebovala si postěžovat na to, co zažila, a říci všem, jak se cítila.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY