Vypsaná fiXa předvedla svoji "Kvalitu" ve vyprodaném Foru Karlín

19.12.2019 12:31 - Hana Bukáčková | foto: Ondřej Pýcha

Vypsaná fiXa si na svůj největší koncert, který měl být završením oslav 25 let na scéně, nic velkolepého nepřipravovala. Neměla žádné hosty ani jiné speciality. Přesto odehrála životní vystoupení. Během něj vzdala hold Havlovi, návštěvníci byli také svědkem žádosti o ruku a stovka jich si pak skočila z pódia.

Live: Vypsaná fiXa

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 18. prosince 2019
Fofografie jsou pouze ilustrační.

Letos si připomínáme 25 let od vzniku legendární pardubické kapely Vypsaná fiXa. Od začátku své kariéry jede v zajetém punk rock 'n' rollu a z této cesty nikdy nesešla. Jako dárek si nadělila nové album se vševypovídajícím názvem "Kvalita". Pokřtila je zkraje října na deštivém pontonu Střeleckého ostrova. Tehdejší vystoupení bylo srdcovější a o poznání komornější než rozjetý motor, který ve středu burácel Forem Karlín.

Vypsaná fixa
© archiv kapely
Formace ze San Piega byla oděna do svátečního, všichni členové na sobě měli obleky, což je dress code, který se k oslavnému turné hodí. Koncert doprovázela jednoduchá scéna inspirovaná obalem nové desky po bocích s reproduktory. Na projekčních plátnech běžely aktuální záběry na kapelu a skotačící fanoušky. Jak jednoduché. Až v závěru, na "Šúrku mikrofon" a "Ninu", se záběry zvětšily na celou plochu. Škoda že tomu tak nebylo po celou dobu, vypadalo to opravdu velkolepě, navíc by návštěvníci viděli i ze zastrčených koutů.

Na začátek setlistu zařadila většinu novinek z aktuálního alba, jen "Babičku" si ponechala na úplný závěr koncertu. Tehdy si za podpory publika odbyl pěveckou premiéru Mejla. Byla na něm znát tréma, ale svůj part zvládl. "Dobrou vzpomínku" věnovala Václavu Havlovi, jehož osmé výročí úmrtí na ten den připadalo. "Papírovou hyenu" zazpíval Márdi na počest zemřelých kamarádů. Poprosil proto skákající fanoušky, aby křepčení na chvíli zanechali, a uctili je tak spolu s ním.

Vypsaná fixa
© archiv kapely
Při "Štěstí Jima Dixona" pak návštěvníky vyzval ke vzájenému líbání, jak to stojí v textu písně. Fanoušci, kteří chvíli předtím vyběhli na pódium, aby si skočili, tak spontánně políbili jak samotného frontmana, tak kytaristu Mejlu. A že těch polibků bylo! Stejně tak zmíněných skoků ze scény - jejich počet ten večer dosáhl rekordní cifry. Muzikanti požádali ochranku, aby byla tolerantní a fanoušky na pódium pouštěla, bez nich by totiž fixí koncert nebyl koncertem. Dovolím si tvrdit, že takové fanouškovské běsnění tento prostor snad ještě nezažil.

Během setu skupina s denním předstihem odtajnila, že i v příštím roce bude hrát na Rock for People (organizátoři festivalu tuto informaci měli nachystanou jako překvapení do svého adventního kalendáře na Facebooku).

Sál se toho středečního večera stal dokonce svědkem žádosti o ruku. Ta málem skončila trapasem, jelikož slečně se před čtyřtisícihlavý dav moc nechtělo (já se ji nedivím), nakonec ale řekla ano. Nastávající ženich prozradil, že je to pět let, kdy svou vyvolenou potkal, že to bylo právě na koncertě Márdiho party a že na svatbě si chtějí nechat zahrát "Darling".

Vypsaná fixa
© archiv kapely
Co dodat závěrem? Asi jenom to, že s pracovitostí nejdál dojdeš. Vypsaná fiXa si musela na svůj největší koncert počkat 25 let, během kterých poctivě hrála. A čekání se vyplatilo. Fanoušci jí to vrátili mnohonásobně zpět. Škoda jen, že se té radosti více nepoddali také samotní muzikanti a převážně si drželi svůj poker face. Neoblomil je ani okamžik, kdy při "Krásný smutný den" padesátka nejzarytějších fanoušků naskákala na pódium a doprovodila kapelu svým křepčením.

Pardubické bandě se podařilo karlínský sál vyprodat poměrně lehce. Ještě aby ne, umí pracovat s publikem, a získává tak příznivce i z mladé generace. Forum umí vyprodat skoro každý, ale dát si za pár dní repete v podobě speciálního akustického setu v Paláci Akropolis, umí jen fiXa. A žižkovský klub hlásí, že také atakuje hranici plné kapacity. Husarský kousek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY