Emoce v minimalismu, to je "Husa v mlze" Beaty Hlavenkové

17.12.2019 13:34 - Dan Hájek | foto: Pavel Horák

Spočítat všechny projekty, v nichž se objevila Beata Hlavenková, je rok od roku komplikovanější. Stále jí však zbývá čas i na vlastní sólovky. Ta nejnovější, pátá v pořadí, se jmenuje "Sně" a vyšla ke konci října. Jedná se úzkou spolupráci s trumpetistou Oskarem Törökem a Beata se na ní poprvé představuje i jako zpěvačka. Napsala rovněž texty k písním "Prameny" a "Žena", vedle nich sahala i po své oblíbené poezii. Hudební spektrum pak vychází z jejích jazzových základů, improvizací a žánrových přesahů.

"Husa v mlze" je jedna ze čtyř zhudebněných básní, jejichž autorem je Bohuslav Reynek. Původně vyšla ve sbírce "Odlet vlaštovek", což byl soubor Reynekových veršů z let 1969 až 1971, které vyšly poprvé v exilu roku 1980. Beata jim dodala prostý tok klavírních linií, které protkala Oskarova sóla na dechy. Decentně tak podtrhly onu křehkost a až dojemnou bolest básně. Doprovodné video je hodně minimalistické a nechává posluchače unášet se všemi vjemy ze samotného textu, hudby a obrazu.

"Sně" budou živě prezentovány na speciálním koncertu v pražském Paláci Akropolis, který muzikanti odehrají ve čtvrtek 23. ledna. Beatu Hlavenkovou doprovodí nejenom Oskar Török, ale i řada hostů a společně album také pokřtí. Kromě videa na "Husu v mlze" se můžete níže podívat i na live verzi autorské kompozice "Prameny".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY