Maďarsko opouští Eurovizi. Soutěž je prý moc gay

30.11.2019 11:28 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Hudební klání Eurovision Song Contest, u nás známé jako Eurovize, se příští rok bude muset obejít bez soutěžícího z Maďarska. Oficiální důvod, proč se tato země dalšího ročníku nezúčastní, nebyl oznámen. Z organizace MTVA, která zastřešuje maďarská veřejnoprávní média, ale prosáklo, že jím je fakt, že akce je moc gay.

U našich jižních sousedů se Eurovision Song Contest pravidelně zúčastňoval vítěz tamní soutěže The Song. Ta se uskuteční i v příštím roce, hlavní cena ale bude jiná - zatím se mluví o účasti na festivalech a v televizních pořadech. Nutno podotknout, že sám maďarský premiér Viktor Orbán zprávy o neúčasti jeho země kvůli velkému zaměření na LGBTQ+ komunitu popřel jako "fake news", žádný jiný důvod ale neuvedl. MTVA se posléze pro britský Guardian vyjádřila, že místo investice do Eurovize bude lokální hudební talenty podporovat jiným způsobem.

Eurovision Song Contest 2020 se bude konat v květnu příštího roku v nizozemském Rotterdamu, protože minulý ročník vyhrál Holanďan Duncan Laurence s písní "Arcade". Připomeňme, že po letech nezdarů či neúčasti měla v minulých letech Česká republika poměrně velké úspěchy díky účasti Mikolas Josef, Gábiny Gunčíkové či Lake Malawi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY